loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KLASSESKILLER: Ny undersøkelse om ungdoms spisevaner avslører klasseskiller. (Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter)

Sprikende spisevaner blant ungdom

/ 2018-08-29 09:29:07

Ungdom av foreldre med lav utdannelse dropper frokost i større grad enn de med foreldre med høyere utdannelse, viser fersk undersøkelse.

Tirsdag 28. august lanserte opplysningskontorene for landbruket en undersøkelse om ungdoms matvaner.

Dropper frokosten

Noe av det som kommer frem i undersøkelsen er at ungdom av foreldre med lav utdannelse dropper frokost i større grad enn de med foreldre med høyere utdannelse.

Ungdommene som dropper frokost har også sjeldnere med seg matpakke på skolen sammenlignet med dem som spiser frokost. Isteden handler de oftere i butikk, kiosk og gatekjøkken utenfor skolen.

– Å spise frokost er utrolig viktig. Det gir et godt grunnlag for resten av dagen, forteller prosjektleder for prosjektet Sunn ungdomsmat Silje Thoresen Tandberg, i en pressemelding.

– Parallelt er det viktig at unge får med seg nok mat i matpakken, undersøkelsen avdekker at matpakken ofte er litt liten. Dette er en av grunnene til at Opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd lanserer en helårskampanje som fokuserer på hva ungdom mener selv er sunn mat og hvordan de mener man bør spise og som er laget på ungdommens egne premisser, sier Silje Thoresen Tandberg.

Velger usunn butikkmat

Til tross for at de fleste ungdommer vet hva som er sunt og usunt, er etterlevelsen en utfordring. Mange unge dropper fisk, frukt og grønt til fordel for energibarer og usunn butikkmat. Verst stilt er guttene, viser den nye undersøkelsen.

– Det er utrolig viktig at unge får i seg sunn mat, det er det viktigste virkemiddelet for bekjemping av livsstilssykdommer.

– Vi kjemper om oppmerksomheten med store internasjonale merkevarer og kampen om den oppmerksomheten til unge har aldri vært større. Vi mener det er på høy tid at vi snakker med – og ikke til ungdommen, sier Thoresen Tandberg.

Etterlyser mer samarbeid

Ungdom som handler i butikk tar oftere usunne valg som boller, skolebrød, kjeks og kaker. Elever på ungdomsskoler i Oslo handler oftere i butikk enn andre elever i landet.

– Det er utrolig viktig at vi samarbeider med handelen. Flere butikker lar rett og slett ikke ungdommer komme inn i butikken i skoletiden. Det fører til at de heller går til kiosker og gatekjøkken der tilbudet av sunn mat er svært begrenset. Samtidig ser vi jo det at usunn mat er vesentlig billigere enn sunne alternativer, sier Tandberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse