loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SUKKERREDUKSJON: Børre Selvig, daglig leder i Selvig AS, Laurens Delameilleure, Country Manager Benelux i Beneo og Jeff Banes, Regional Sales Manager i Beneo kan fortelle at interessen for sukkerreduksjon er sterkt økende i Norge. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Stort fokus på sukkererstatning

Synnøve Prytz Berset / 2017-09-20 08:30:41

Da Beneo først introduserte høyvirksomme og naturlige ingredienser til det norske markedet var interessen laber. Nå er sunnhet i høysetet og industrien har skjønt at de må henge på.

Sunn fordøyelse ligger på trendtoppen i matindustrien viser den britiske mattrend-undersøkelsen «New Nutrition Business» som utføres årlig.

Selvig AS, som leverer råvarer til matprodusenter, har også sett at fokuset på mat og helse er stadig sterkere.

– Vi fokuserer mer og mer på naturlige ingredienser som har varierte funksjoner i matvarer, sier daglig leder Børre Selvig i Selvig AS.

En av deres viktigste leverandører av disse ingrediensene er Beneo, et tysk, belgisk selskap som blant annet foredler kostfiber fra sikorirot.

Høyvirksomme ingredienser

Sikorirot er en tradisjonell rotfrukt som har spesielt gode vekstbetingelser i Belgia og Holland. Beneo bruker kostfiber fra rotfrukten til å utvikle en rekke løsninger som blant annet kan erstatte sukker i mat og drikkevarer. Den har både næringsmessige og funksjonelle egenskaper i produktene den inngår i.

Isomalt og Palatinose er eksempel på andre høyvirksomme ingredienser fra Beneo.

Palatinose er et lavglykemisk sukker (disakkarid) uten e-nummer med godkjente EFSA-påstander, som går langsommere inn i blodet og gir en mer jevn energitilgang enn vanlig sukker. Ingrediensen brukes derfor mye i produkter som energidrikker og sjokoladekakemikser. En annen positiv effekt er at Palatinose ikke skader tannemaljen.

– Om produsenten bytter ut 30 prosent av sukkerinnholdet i matvaren med Palatinose kan de bruke helsepåstanden om at matvaren bidrar til et mer stabilt blodsukkernivå. Det vil si at du ikke blir så raskt tom for energi og beholder metthetsfølelsen lenger, forteller Laurens Delameilleure, ansvarlig for Benelux-landene i Beneo.

Erstatter ikke bare søtsmaken

Isomalt er en ingrediens som blant annet brukes som sukkererstatning i syltetøy, drops og pastiller og har ingen glykemisk innvirkning.

– Det vil si at ingrediensen ikke fører til økt blodsukker og insulinnivået blir jevnere, forklarer Delameilleure.

Ingrediensens egenskaper gjør den spesielt bra for dem som trenger stabilt blodsukkernivå, som sportsutøvere og de med diabetes.

– Overalt hvor du bruker vanlig sukker kan du bruke dette, påpeker Selvig, og legger til:

– Forskjellen mellom disse produktene og søtningserstattere er at de i tillegg til å erstatte søtsmaken erstatter andre av sukkerets egenskaper.

Clean Label

Et annet produkt fra Beneo, risingredienser, brukes mye i Clean Label-trenden og i glutenfri mat, til å erstatte ingredienser som ikke passer inn i denne kategorien. Utfordringen for Clean Label produkter er å finne tilsetninger som naturlig kan erstatte kjemiske ingredienser.

– Disse ingrediensene kan brukes både til fetterstatning, men også til teksturforbedringer, som å lage enten «crunchy» eller kremaktige teksturer, forklarer Delameilleure.

Beneo gjorde nylig en forbrukerundersøkelse hvor 70 prosent svarte at de er villig til å betale mer for produkter med «Clean Label».

Smak er viktigst

De naturlige kostfibrene fra Beneo sørger ifølge Delameilleure for at produktsmaken kommer mer frem, der sukker i større grad «overdøver» smaken. I tillegg erstattes en rekke funksjoner som er viktige i mat.

– Det viktigste for folk er smaks- og

nytelsesopplevelsen. Derfor tar det lang tid når produkter skal bygges om, fordi sukker bidrar med masse struktur. Mange andre sukkererstattere har en kjølig smaksfornemmelse, mens våre høyvirksomme ingredienser har en rund, varm følelse, som sukker, forklarer Delameilleure.

Nye holdninger

Alle deres produkter er utviklet for å løse en rekke utfordringer innenfor matindustrien; fra fortykking til søtsmak.

– Vi får veldig mange henvendelser fra matindustrien. Spesielt når det gjelder sukker, som er djevelen nå, sier Delameilleure.

Da de introduserte høyvirksomme ingredienser i Norge var det først vanskelig på grunn av manglende interesse blant forbrukerne. Produktene er noe dyrere, noe som også gjorde at industrien var redd for å bruke dem.

– Til forbrukerne begynte å ønske sunnere produkter og sukkerfriprodusenter begynte å importere disse produktene. Da skjønte industrien at de måtte gjøre noe.

Norge går foran

Sukkerreduksjonstrenden er et ønske fra forbrukerne, understreker Delameilleure.

– Og som matindustri har vi også et ansvar i en verden hvor blant annet overvekt og livsstilssykdommer øker kraftig. Derfor ønsker vi i Beneo å hjelpe folks helse ved

å gjøre matprodukter sunnere, sier han.

Han påpeker at spesielt i Norge har myndighetene satt søkelyset på sammenhengen mellom mat og helse. I tillegg har dette fokuset økt både i pressen og blant forbrukerne.

– Det er en trend, spesielt i Norge. Og ledende selskaper, nasjonalt og internasjonalt, jobber stadig mer med dette.

Testkjøkken

Selvig bekrefter at dette er en voksende trend her i landet.

– Men industrien er ofte opphengt i gamle tradisjoner så det tar tid å få respons.

For å vise aktuelle kunder hva de kan oppnå har de bygget et testkjøkken.

– Det tar tid å utvikle nye produkter, hver kunde har produkter med forskjellige smaks og funksjonspreferanser, forklarer han.

– Vi finner naturlige ingredienser som gjør at vi for eksempel kan erstatte kjemiske emulgatorer og tilsettingsstoffer med naturlige ingredienser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse