loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SUPERPLANTE: Quinoa er næringsrik, glutenfri, smakfull og enkel å tilberede. (Foto: Shutterstock)

Superplanten quinoa

Synnøve Prytz Berset / 2017-08-11 09:35:05

– Ikke mange råvarer kan skilte med en så lang liste av næringsstoffer som quinoa, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Ernæringsbiolog Lise von Krogh i BraMat.no tror matplanten quinoa vil øke i popularitet fremover, også i Norge.

– Det er en helt spesiell matvare når det kommer til næringsmessig sammensetning, sier hun.

Fra Andesfjellene

Quinoa er en matplante fra Andesfjellene, hvor den har blitt kultivert i mange tusen år.

– Da europeerne kom til Sør-Amerika tok de med seg hvete, rug og bygg. Men disse kunne ikke dyrkes overalt, spesielt ikke oppe i høyden i Andesfjellene, hvor de fortsatte med quinoa, forteller von Krogh.

Det finnes flere 100 varianter av quinoa, som har vært med på å ivareta livsgrunnlaget for befolkningen i disse områdene. Det foregår nå også forsøk på å dyrke planten i andre områder.

Moderkornet

Quinoa er et relativt nytt innslag i markedet vårt, før kunne man kun få tak i den i helsekostbutikker, men nå er den tilgjengelig også i dagligvarebutikker.

– Inkaene kalte det moderkornet. I botanisk setting er det et frø, men vi bruker det gjerne som et korn, sier von Krogh

Matplanten quinoa er et frø i salurtfamilien, kommer i 66 forskjellige farger og er i slekt med spinat, rødbeter og bladbete.

NÆRINGSRIK: – Sammenligner man næringsinnholdet i quinoa med hvete, ris og mais, kommer quinoa jevnt over bedre ut, sier Lise von Krogh. Foto: Synnøve Prytz Berset

Fullverdig proteinkilde

Ifølge von Krogh er det mange grunner til å interessere seg for quinoa: Den er næringsrik, glutenfri, smakfull og enkel å tilberede.

– Proteinet i quinoa har en høy biologisk verdi, på høyde med kasein i melk. En fullverdig proteinkilde, så veldig viktig i en vegetarisk sammenheng, sier hun.

En av tingene som fremheves ved quinoa er at lysininnholdet er spesielt høyt og derfor kan komplementere hvete i forhold til essensielle aminosyrer. I tillegg er den rik på antioksidanter.

– Det er ikke mange råvarer som kan skilte med en så lang liste av næringsstoffer som quinoa, sier von Krogh, og påpeker at quinoa er avhengig av tilberedning.

– Men likevel sitter vi igjen med veldig mye, også etter koking.

Gunstig for helsen

Bioforsk gjør en del forskning på quinoa i Norge, for å se om man kan gjøre quinoa til en art som trives godt i Norge.

– Sammenligner man næringsinnholdet i quinoa med hvete, ris og mais, kommer quinoa jevnt over bedre ut, sier von Krogh.

Hun peker videre på at spesielt folatinnholdet er mye høyere og viktig for unge, fruktbare kvinner.

Ifølge von Krogh mener man at quinoa har en potensiell helsegevinst siden sammensetningen kan sammenlignes med helkorn.

– Vi kan derfor tenke oss at den trolig er gunstig i forhold til kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme. Men for å si dette sikkert må vi ha mere forskning, understreker hun.

Quinoa har varierte bruksområder: fra salater, pannekaker, pasta, knekkebrød og middager, til glutenfritt alternativ i mysli, mellommåltider og grøter.

– Quinoa kan også brukes på samme måte som korn, males som mel og brukes i brød enten ved at du har frøene hele i deigen, eller bruker quinoamel.

Quinoa og potet

I to tester har Bramat.no utført tester hvor Quinoa har vært involvert og fått toppscore på tester av middagskorn.

– Jeg er veldig glad i poteten, men man kan man tenke seg at Quinoa kan skvise ut poteten, sier von Krogh og legger til at hun likevel håper at de kan få leve side om side.

I tillegg til ernæringsmessige fordeler, trekker von Krogh frem plantens miljømessige potensial.

– Quinoa kan bidra til matvaretrygghet i områder i verden som er utsatt for store klimamessige endringer gjennom en sesong. Den er utrolig hardfør og tåler mer enn andre kornsorter, sier hun.

Plantebasert kosthold

Planten kan dyrkes fra havnivå til en høyde på fire tusen meter og tåler temperaturer mellom – 8 grader celsius og 38 grader celsius.

– Globalt sett kan dette være en viktig plante i fremtiden. Den kan være et middel for å bekjempe sult og fremme sunn mat, sier von Krogh.

Quinoa kan inngå i et plantebasert kosthold og er enkel å tilberede. Men kan ikke erstatte hvete fullt og helt.

– I en norsk setting er ikke quinoa det mest bærekraftige du kan spise foreløpig. Men begynner man å dyrke quinoa-planten her i større grad vil den også være bærekraftig lokalt, sier hun avslutningsvis.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse