loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SALTINNHOLD: – Bakerbransjen tar sitt ansvar overfor forbruker, noe Forbrukerrådets rapport dokumenterer, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. (Foto: Brodogkorn.no)

God utvikling for salt i brød

/ 2018-04-09 09:33:28

Forbrukerrådets rapport om «Salt i mat» viser at norsk bakerbransje har tatt ansvar og kuttet ned på saltinnholdet i brød.

– Grovbrød kommer i gjennomsnitt ut i samsvar med Saltmålet, og ingen av de grovbrødene Forbrukerrådet testet lå over saltkravet i Nøkkelhullsmerkingen. Det viser at norsk bakerbransje har tatt ansvar og fulgt opp forpliktelsene i Saltpartnerskapet, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, i en pressemelding.

Saltpartnerskapet

Avtalen om saltreduksjon i maten ble inngått mellom myndigheter og matvarebransjen 5. oktober 2015. Det såkalte Saltpartnerskapet forplikter bransjen til å jobbe for å redusere saltinnholdet i produktene de tilbyr. Saltpartnerskapet er ett av flere tiltak for å redusere nordmenns saltinntak med, og 15 % innen 2018 og 30 % innen 2025.

Forbrukerrådets rapport over utviklingen i saltinnhold i mat fra 2011 til 2017 viser saltinnholdet i flere matvaregrupper. Ikke alle grupper kommer like gunstig ut som grovbrød-kategorien.

Ifølge Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet er det stor variasjon i hvordan ulike produsenter arbeider med saltreduksjon.

– Mens enkelte framstår som seriøse i sitt arbeid med saltreduksjon, er det andre produsenter som virker mindre aktive i dette arbeidet, sier Instefjord, som mener at det gjennom Saltpartnerskapet bør settes nye konkrete mål for salgreduksjon i tillegg til at kravet til maksimalt saltnivå i nøkkelhullprodukter bør senkes.

Viktig matvaregruppe

For bakerbransjen har reduksjon av salt i brød vært svært viktig fordi dette er den matvaregruppen hvor saltreduksjon vil ha svært stor betydning fordi norske forbrukere spiser mye brød.

– Det er lite salt i brød, men mengden brød vi spiser gjør at brødet betyr mye i forhold til det totale saltinntaket. Bransjen tar derfor sitt ansvar overfor forbruker, noe Forbrukerrådets rapport dokumenterer. I og med at grovt brød og grove kornprodukter er sterkt anbefalt for å ha et sunt kosthold, må også saltinnholdet ned. For kutter en ned på det grove brødet i kostholdet, kutter en også ned på viktige næringsstoffer og sykdomsforebyggende fiber. Nå har bakerbransjen hjulpet forbrukerne til å spise enda sunnere, opplyser Nordbø.

Se hele rapporten her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse