loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MÅ VÆRE GOD: – Mat er så viktig for oss, så den må smake godt i tillegg til å være trygg, sunn og bærekraftig, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Er vegetar den nye religionen?

Synnøve Prytz Berset / 2018-10-30 08:41:44

Det var spørsmålet klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør stilte i sitt innlegg under Fremtidskonferansen 2018.

Stadig flere har et anstrengt og vanskelig forhold til mat. Kosthold er en av de viktigste risikofaktorene når det gjelder sykdom og tidlig død, og forekomsten av livsstilssykdommer har økt kraftig.

– WHO har anslått at 80 prosent av forekomstene av hjerteinfarkt og type 2 diabetes kan forebygges med bedre kosthold, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Ny diett hver uke

Hva vi putter i munnen er viktig, og befolkningen lurer på hva som er sunt. Det kommer en ny diett i butikken hver uke og forbrukerne lurer på hva som egentlig er et sunt kosthold: økologisk, middelhavsmat, lavkarbo og så videre.

– Selv om vi prøver å formidle forskningsbasert kunnskap på en god måte, opplever vi ofte at det som får mest oppmerksomhet i mediene er det som er kontroversielt. Media vil ofte høre årsaken. Hva er usunt? Saken er at ingenting er usunt i passelige mengder, mens alt er usunt i gale mengder, sier Sundfør, som oppfordrer til å tenke over hvor ofte vi unner oss noe ekstra godt. Hvor mange hverdager har du?

– Vi trenger hjelp; fra industrien, myndigheter og andre som jobber med dette. Vi vil kose oss, men kanskje ikke like mye, og kanskje på en annen måte.

Plantebasert bra for helsen

Inntak av sjokolade og sukker øker stadig, noe som er en utfordring for norsk folkehelse, som i utgangspunktet er meget god, poengterer Sundfør.

– Det er tilbud av mat 24/7, man må konsentrere seg for å få lov til å bevege seg. Alt blir effektivisert. Og for sårbare individer så blir dette en enorm utfordring, sier hun.

Ernæringsfysiologen trekker frem myndighetenes kostråd som gode retningslinjer.

– Noe har endret seg siden Grønnsaksspisersangen til Thorbjørn Egner. Vi har enda mer forskning på at dette stemmer nå. Mer plantebasert kosthold er bra for helsen, det er det ingen tvil om, slår hun fast.

Når det gjelder bærekraft er det viktig å jobbe for at vi skal ha et godt utgangspunkt for matproduksjon også i tiden fremover. Maten har flere funksjoner: Den skal være trygg, sunn, god og bærekraftig.

Må smake godt

– Vi vet at produksjonen av spesielt storfekjøtt har et stort klimaavtrykk, men frukt og grønt har et mye lavere, sier Sundfør. Hun påpeker videre at vi kan ha aldri så sunne, trygge og bærekraftige produkter, men smaker de ikke godt treffer vi ikke mannen i gata.

– Mat er så viktig for oss, så den må smake godt i tillegg til å være trygg, sunn og bærekraftig.

Det valget vi tar akkurat i dag henger sammen med mange andre ting. Tid, økonomi, kunnskap, livsstil, vaner, tilgjengelighet, bosted, utseende på maten, kultur, kvalitet, matvaresikkerhet og så videre betyr noe for hva du og jeg velger å spise.

– I dag skal vi tenke sammen. Hva skal vi spise i fremtiden for å leve godt og lenge? Hvordan skal vi utvikle fremtidens måltidsløsninger? Hvordan kan vi bidra til at andre nordmenn velger sunnere? Hvilke aktører kan bidra til dette arbeidet, spør Sundfør, før hun selv svarer på spørsmålet.

– Det er en forutsetning at vi samarbeider for å klare dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse