loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SAMMENLIGNING: Her er hjemmelaget lapskaus som forskerne pakket i skåler og behandlet som i industrien, for å sammenligne med industriprodusert lapskaus. Omfattende analyser viste ingen forskjell i næringsinnhold. (Foto: Jan Thomas Rosnes © Nofima)

Fjordland like sunn som hjemmelaget

Synnøve Prytz Berset / 2017-02-17 09:26:40

Industriproduserte middagsretter kan være like sunn som middagene du lager selv, viser Nofima-forskning.

Forskere ved Nofima har sammenlignet lys lapskaus fra Fjordland og samme lapskaus laget hjemme på kjøkkenet.

Resultatet var at de to rettene skåret helt likt på 17 av 18 analyseparametre. Konklusjonen til forskerne er dermed at næringsinnholdet man får ved å varmebehandle med metodene Sous vide og Shaka-autoklavering ikke er vesentlig forskjellig fra om du kjøper lapskausen ferdig i skål eller lager den selv.

– Teknologien som i dag brukes under produksjon av denne type ferdigmat er skånsomme mot næringsstoffene i råvarene som brukes. Faktisk er det en risiko for at du hjemme på kjøkkenet overkoker grønnsaker, eller lar være å bruke det vitaminrike kokevannet underveis i matlagingen, og dermed mister viktige næringsstoffer, sier seniorforsker Jan Thomas Rosnes i en pressemelding. Han har utført forskningen sammen med seniorforsker Dagbjørn Skipnes og rådgiver Ida Synnøve Grini.

Bevarer smaken

Emballering før varmebehandling sørger for at vitamintapet i det endelige produktet blir lavere. Og ved hjelp av sous vide-teknikken sørger man for at smaken bevares, samt at næringsinnholdet økes.

Forskningens hovedmål har vært å dokumentere hvordan industriproduserte ferdigretter bevarer næringsstoffene. Nofima ønsket å se på hvilken betydning varmebehandlingen og lagringen har på et eksempelprodukt i skålpakning fra Fjordland.

Forskningen som nå er gjort er delfinansiert mellom Fjordland AS og Fjordkjøkken AS, som har stått for 60 prosent, mens VRI Rogaland (Rogaland Fylkeskommune) har bidratt med resten av finansieringen.

Kjølelagring

Nofima undersøkt også om næringsinnholdet i pakningen blir påvirket av kjølelagring i inntil fem uker, og fant at lite nedgang i næringsinnhold om produktene lagres kaldt.

De understreker at det er viktig at maten tilberedes slik det blir anvist på pakken, dette for at man ikke skal forringe næringsinnholdet når man varmer opp maten.

Lapskaus-analysene:

Energi

Fett – totalt, Mettede fettsyrer, Enumettede fettsyrer, Flerumettede fettsyrer

Karbohydrater

Sukker – totalt

Kostfiber

Protein

Salt

Vitaminer:

Vitamin B6 (Pyridoksin), Vitamin B9 (Folsyre), Vitamin B12 (Kobalamin)

Vitamin C

Vitamin A (Retinol)

Mineraler:

Jern, Sink, Fosfor

Aske

Vanninnhold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse