loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Det har tidligere vært dokumentert at Biola til mor forebygger eksem frem til barna er to år – nå viser forskning at effekten fortsetter minst til de er seks.

Forebygger eksem, ifølge studie

Georg Mathisen / 2015-09-25 08:39:43

Biola forebygger eksem hos barn, ifølge Tine-sponset forskning fra NTNU.

Det er NTNU og Sintefs nettavis om forskningsnyheter, Gemini.no, som forteller om studien. Et daglig glass Biola til moren på slutten av svangerskapet og gjennom de første månedene med amming, forebygger eksem hos barna helt frem til de begynner på skolen.

Morsmelkerstatning

Før industrialiseringen konserverte folk frukt og grønnsaker selv. I fermenteringen oppsto det også probiotika. Flere land tilsetter i dag priobiotika til morsmelkerstatning fordi det blant annet beskytter mot eksem.

– I Norge er det i dag ingen probiotiske bakterier i morsmelkerstatning. Myndighetene mener at dokumentasjonen enda ikke er god nok. Det er nok delvis riktig fordi vi vet ikke alle detaljene i hvordan disse bakteriene påvirker barnet, sier førsteamanuensis Torbjørn Øien ved NTNU til Gemini.no.

Andelen barn som får eksem, har skutt i været de siste 50 årene. I NTNU-studien viste det seg at toåringene hadde 40 prosent færre tilfeller av eksem hvis mor hadde fått probiotika. Seksåringene hadde 30 prosent færre eksemtilfeller.

Motsatt om allergimat

Hovedteorien for å forebygge eksem har i mange år vært å fjerne mat som barn kunne bli allergiske av, og la dem vente med å spise for eksempel nøtter, fisk, egg og andre matvarer til de blir eldre. Nå viser mange studier at det motsatte kan være det riktige.

– Det kan se ut som at vi tok feil med å eliminere mat som barn kan bli allergiske mot.  Små smaksprøver helt fra de er 3-4 måneder gamle ser ut til å være mer riktig for å utvikle toleranse fremfor allergi, sier Øien.
Tine sponset studien, men hadde ingen rolle i innsamling, analyse eller publisering, melder Gemini.no.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse