loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Matvaretabellen for 2015 er blant annet oppdatert med de marine næringsstoffene omega-3 og omega-6. Her er inspektører fra Mattilsynet på besøk på et oppdrettsanlegg for laks.

Matvaretabellen i ny versjon

Georg Mathisen / 2015-09-24 10:35:19

Matvaretabellen.no er utvidet med omega-3, omega-6,  krydder, ost, kaffedrikker, potetchips og salte nøtter.

Matvaretabellen.no er et viktig verktøy også for bransjen når det skal beregnes innhold i matvarene. Det konstaterer Mattilsynet i en pressemelding i forbindelse med at tabellen er oppdatert og utvidet.

Omega-3 og omega-6

Nytt av året er at tabellen er utvidet med næringsstoffene omega-3 og omega-6 for fiske- og melkeprodukter. Matvareutvalget er også økt med blant annet et større utvalg av krydder, ost, kaffedrikker, potetchips og salte nøtter.

1543 matvarer og 38 næringsstoffer er med i tabellen. I 2015-versjonen av tabellen er 84 matvarer nye, og 712 matvarer er oppdatert. Etterspørsel etter flere matvarer har resultert i et utvidet utvalg med flere matvarer som krydder, oster, kokosnøttolje, karripasta, glassnudler og vannkastanjer.

– Vi jobber med å oppdatere utvalget av matvarer i Matvaretabellen for å speile det forbrukerne finner i dagligvarebutikkene, sier Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Grunnlag for næringsdeklarasjoner

Matindustrien bruker tabellen blant annet til å beregne næringsdeklarasjoner. Det er derfor lagt til flere produkter som industrien bruker i reseptne sine – blant annet chiafrø, natron, valmuefrø, butterdeig og diverse krydder.

Det er også nye verdier for flere typer potetchips og salte nøtter fra et analyseprosjekt Mattilsynet har gjennomført i 2014/2015.

– En annen nyhet i Matvaretabellen 2015 er at fettsyrene omega-3 og omega-6 er lagt til som nye næringsstoffer, sier Steen. Det er lagt inn næringsstoffverdier for omega-3 og omega-6 for fisk og melkeprodukter. Disse fettsyrene kommer også for resten av matvarene i Matvaretabellen neste år.

Oppdateres hvert år

Matvaretabellen oppdateres årlig. Nye matvarer lanseres på markedet hvert år, samtidig som ingredienser og produksjonsmetoder endres. I tillegg forbedres metoder og kvalitetskrav knyttet til matvareanalyser.

Matvaretabellen skal også kunne brukes som beregningsgrunnlag i næringsstoff- og kostanbefalinger til befolkningen, og det er derfor viktig at det fins verdier for energi og de næringsstoffene som anbefales.
Matvaretabellen er et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.

Kostholdsplanleggeren.no er også oppdatert

Dataene fra Matvaretabellen er brukt i kostberegningsprogrammet Kostholdsplanleggeren.no, og nettsiden er også oppdatert med de nye matvarene og næringsstoffverdiene.

Kostholdsplanleggeren er beregnet på undervisning, ernæringsveiledning og dem som vil vurdere og planlegge sitt eget kosthold. Den skal vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i matvarer, retter og menyer.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse