loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
NORSK MAT: Interessen og tilliten til norsk mat er stor, viser SIFO-undersøkelse. (Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus)

Økt interesse for norsk mat

/ 2017-05-26 09:49:07

Sju av ti spurte er enig i at det er viktig å kjøpe norsk mat for å støtte norsk landbruk, viser undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Etter bruddet i jordbruksforhandlingene mellom bøndene og staten har bøndene aksjonert blant annet for å belyse verdien av å satse på trygg norsk mat. Slagordet har vært «Ingen bonde – ingen mat». Bøndene har fått støtte fra flere hold, mange forbrukere har til og med endret profilbildet sitt i sosiale medier for å vise sin støtte til den norske bonden. Men betyr det noe for folk flest hvor maten kommer fra?

Høy tillit til norsk mat

Ja, det gjøre det, viser en undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høgskolen i Oslo og Akershus (Bugge 2015). Ifølge undersøkelsen er interessen for norsk mat økende, og tilliten til den norske maten er stor.

44 prosent av befolkningen legger stor vekt på at maten er produsert i Norge. 60 prosent foretrekker norske framfor utenlandske grønnsaker, og 72 prosent putter helst norskprodusert kjøtt i handlevogna. Syv av ti spurte var enig i at det er viktig å kjøpe norsk mat for å støtte norsk landbruk.

Norske forbrukere har høy tillit til norsk matproduksjon. Hele 78 prosent oppgir at de mener norske kyr, griser, sauer og høns har det bra.

Ny forbrukermoralitet

Interessen for sesongbasert og lokal mat er også økende. Med drahjelp fra gourmetrestauranter har denne typen mat fått høy matkulturell status.

– Opptattheten av norsk mat kan skyldes en sentimental lengsel etter «god, gammeldags bondekost». Men det kan like gjerne skyldes en ny type forbrukermoralitet: anerkjennelse, verdsetting og beskyttelse av norsk natur og kulturarv, samt et ønske om å ivareta og utvikle lønnsomme lokalsamfunn og norsk matproduksjon, skriver Annechen Bahr Bugge i SIFO-rapporten «Mat, måltid og moral.

Ett svar til “Økt interesse for norsk mat”

  1. Terje Fuglerud sier:

    Hei.

    Jeg kjøper mer og mer økologiske produkter og håper at de som produserer disse er ærlige med merkingen så det ikke er noe juks. Handler mest i Coop kjeden og er veldig glad at de tar inn flere produkter i dette segmentet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse