loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
ROBOTTEKNOLOGI: I fremtiden kan roboter komme til å ta over en stor del av oppgavene til operatører i matindustrien. (Foto: Unni Skoglund)

Robotisering i matindustrien

Synnøve Prytz Berset / 2017-11-03 08:50:51

Mange tenker at robotisering vil fjerne arbeidsplasser. Men kanskje kan robotisering og teknologi bidra til at vi sparer ressurser og produserer tryggere mat?

I Nærings- og fiskerimeldinga sies det at fortsatt automatisering og robotisering kan skape grunnlag for økt verdiskapning og vekst.

– Automatisering er veldig «hot» om dagen. Interaksjonen mellom robot og mennesker kommer mer og mer, sier forsker Kirsti Greiff i SINTEF Ocean. I SINTEF Ocean jobber de med å utvikle en rekke innovative og fleksible teknologiske løsninger som skal bidra til automatisering i matindustrien.

Redusere matsvinn

I en stor del av matindustrien er situasjonen per i dag at operatører står og jobber med hver sin spesifikke oppgave. I fremtiden kan roboter komme til å ta over noen av disse. Roboter kan gjøre de repeterbare arbeidsoppgavene og menneskene «finishene».

Ifølge Greiff er de «følsomme» materialene i næringsmiddelindustrien de mest utfordrende. For å få en robot til å handle som et menneske må robotens «kunstige hjerne, øye og hånd» samhandle.

– I iProsess jobber vi med det å få øye, hjerne og hånd til å samhandle. Her jobber forskere tverrfaglig blant annet med roboter og automatisering, sporbarhet og samfunnsnytte, forteller Greiff.

iProsess omhandler innovative metoder for å prosessere matvaregrupper med store variabler for å utnytte maten bedre og redusere matsvinn.

– Vi jobber mye med grunnforskning frem til teknologi og demonstrasjon. Målet er å få utstyrsleverandører som tar teknologien videre, sier Greiff.

Deltar i samarbeid

I SINTEF Ocean jobber de ofte i samarbeidsprosjekter mellom industrileverandører, universiteter og næringsmiddelindustrien. Eksempler på prosjekter de driver med kan være robotteknologi, maskinsyn, CT-avbilding og klassifisering.

– Vi ser blant annet på det med gripere og går helt i dybden i forhold til å forstå hvordan roboten kan håndtere for eksempel fiskefilet og bringebær på riktig måte, forklarer hun.

Må trenes opp

Robotene må lære og trenes, for eksempel gjennom at en person plukker sild i Virtual Reality og slik «trener» opp roboten i ulike arbeidsoppgaver.

Mr. Gribbot er et eksempel på en industrirobot utviklet av SINTEF-forskere. Roboten er skreddersydd for raskt, presist og enkelt fjerne kyllingfileter fra et kyllingskrog uten at noe av råvaren går til spille. For å oppnå dette har forskerne gitt roboten 3D-syn og ei hånd, samt et lynkurs i kyllingens anatomi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse