loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Ragnhild Aven Svalheim lar torsken svømme i trålsimulator, og tar doktorgrad på resultatene.

Torsk som har hvilt, smaker best

Georg Mathisen / 2015-08-04 20:03:05

Skånsom behandling og nok hvile sikrer kvaliteten på torsken, viser ny forskning.

Ragnhild Aven Svalheim tar doktorgraden sin hos Nofima. Hun spør om torsken har det godt nok.

– Mer skånsom behandling av fisk, tilstrekkelig hvile og riktig slaktemetode er viktig for å sikre god kvalitet, sier hun.

«Trålsimulator»

Svalheim har gjort flere forsøk med en «trålsimulator» – en spesialygd svømmetunnel på Havbruksstasjonen i Tromsø. I løpet av fisket blir torsken utmattet når den prøver å unngå trålmunnen, den opplever trengsel når den samles opp i trålposen, og den må gjennom store trykkendringer fra ulike dyp og opp til overflaten.

– Når fisk svømmer til utmattelse, klarer den ikke få nok oksygen til svømmemuskulaturen. Den får først en opphoping av laktat (melkesyre), deretter en videre økning i rødfarge i muskulaturen i noen timer mens den hviler, forklarer Svalheim.

Trangt og dårlig

Hun har også funnet ut at trengselen i trålposen virker negativt inn på kvaliteten. Jo lenger fisken har det trangt, jo dårligere blir kvaliteten og overlevelsen.

– Bare litt hvile er ikke nok. Enten må fisken slaktes umiddelbart, eller så må den få fem–seks timer restitusjon dersom en ønsker å sikre seg hvitest mulig filet, sier Ragnhild Aven Svalheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse