loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TALERE: Malcolm Beveridge og Per Sandberg er blant innlederne på Havbruk 2016.

Mer mat må komme fra havet

Georg Mathisen / 2016-04-13 09:51:02

Mye mer av matproduksjonen må komme fra havet, mener matekspertene i FN.

Over 400 deltagere fra forskning, forvaltning og næring samles i Bodø til konferansen Havbruk 2016. Det skjer mandag til onsdag – 18.–20. april. Bioøkonomi og havteknologi er hovedtema.

Blå vekst

Malcom Beveridge leder akvakulturseksjonen i FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO. Han kommer for å snakke om organisasjonens «Blue Growth»-initiativ, som peker på at betydelig mer av matproduksjonen vil måtte komme fra havbruk i årene framover.

Beveridge mener at norsk havbrukskunnskap og -teknologi kan spille en viktig rolle for å øke produksjonen innenfor bærekraftige rammer. Han skal diskutere med blant andre Margreth Øverland, som leder SFI-senteret Foods of Norway og forsker på nye fôringredisenser basert på fornybare ressurser.

Fiskeriminister Per Sandberg skal fortelle om den norske regjeringens forventninger til havbruksnæringen.

Teknologi

Konferansen retter også søkelyset på behovet for teknologiutvikling i havbruksnæringen. Mens lakseprisen stiger til rekordhøye nivåer og en laks er like mye verdt på verdensmarkedet som et fat olje, motvirkes de gode prisene av økende produksjonskostnader. Bare lakselusbekjempelse kostet næringen fem milliarder kroner i fjor.

– Løsningen ligger i forskning og teknologiutvikling – og samarbeid og erfaringsutveksling på tvers av sektorer, mener Forskningsrådets divisjonsdirektør Fridtjof Unander.

Det viktigste innholdet i konferansen er likevel forskernes presentasjon av resultater fra prosjektene sine. Det skjer gjennom 120 muntlige innlegg og 20 plakatpresentasjoner om blant annet samfunnsforhold, fiskehelse, avl og genetikk, fôrressurser, fiskevelferd og ny teknologi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse