loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
NORSK SKEPSIS: I Storbritannia lager industrien den beste barnematen – norsk forsker mener at forholdene i Norge er anderledes. (Illustrasjonsfoto. Shutterstock)

Industrien lager best barnemat

Georg Mathisen / 2016-08-16 13:34:48

Ferdigmat på glass har bedre kalori- og fettinnhold enn hjemmelaget mat, viser en britisk studie.

Forskerne har funnet ut at ferdigmat til spedbarn, eller barnemat på glass, inneholder mer passelig mengde kalorier og har flere og mer varierte grønnsaker i hvert måltid enn hjemmelaget barnemat.

Fett og kalorier

Det skriver Forskning.no. Hjemmelaget barnemat har mer fett og kalorier enn det som er anbefalt.

Forskerne har analysert babymat fra dagligvarekjedene, fra apotekene og fra helsekostbutikkene – til sammen 278 retter fra åtte produsenter. Flere av merkene selges også i norske butikker.

Så har de sammenlignet med 408 oppskrifter fra de kokebøkene som selges mest hos Amazon eller lånes mest på bibliotekene. Mens mesteparten av den industriproduserte maten inneholdet passe med kalorier, inneholdt halvparten den hjemmelagde maten mer enn det som anbefales.

Ikke overførbart til Norge?

Men ernæringsforsker Christine Henriksen på Universitetet i Oslo vil ikke være med på at forskningen kan overføres til norsk mat. Hun peker på at norske og britiske oppskrifter varierer mye.

– Det er for eksempel mye mer fett i et vanlig britisk kosthold enn i det norske, sier Henriksen til Forskning.no

Negativ til grønnsak-variasjon

– Her i Norge anbefaler vi fortsatt hjemmelaget middagsmat til babyer, sier Henriksen. Hun mener det gjør det lettere å venne barnet til familiens kosthold, gir mulighet til å variere energiinnholdet og lar foreldrene tilpasse konsistensen gradvis ettersom barnet vokser.

Christine Henriksen mener også at det ikke nødvendigvis bare er positivt at industrimaten har større variasjon i grønnsakene: Det kan gi barna problemer med å skille smakene fra hverandre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse