loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SAMARBEIDSPROSJEKT: I januar i år lanserte NorgesGruppen, Matvett og andre samarbeidspartnere KuttMatsvinn2020, der sentrale aktører i serveringsbransjen gikk sammen om å kutte matsvinnet. Bilde fra plukkanalyse gjort i forbindelse med KM2020. (Foto: Mepex)

Oslo kommune med i #KuttMatsvinn2020

/ 2017-10-12 08:46:44

Som første offentlige aktør signerte Oslo kommune i går en avtale med Matvett om deltagelse i KuttMatsvinn2020.

Med hotellkjedene Nordic Choice og Scandic, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og leverandørene ASKO, Unilever og BAMA i spissen, har så langt 650 serveringssteder tilsluttet seg KuttMatsvinn2020, et samarbeidsprosjekt som handler om å redusere matsvinnet med 20 prosent innen 2020.

Serveringsstedene er nå i gang med å kartlegge sitt eget matsvinn og utarbeide tiltak for å redusere det.

– Det er gledelig å se at så mange spisesteder er med allerede. Målet er å få med så mange store og små aktører som mulig innenfor hotell, kantine, restaurant, servicehandel og offentlig virksomhet på å redusere sitt matsvinn med 20 prosent innen 2020, og vi er stolt over å bidra til at norsk serveringsbransje når FNs bærekraftmål om å halvere matsvinn på verdensbasis, sier Stig Jørgensen i ASKO, i en pressemelding.

Stort potensial for svinnreduksjon

De første estimatene fra kartleggingen i KuttMatsvinn2020, som gjennomføres av Østfoldforskning på vegne av prosjektet, viser at det kastes omtrent 9000 tonn nyttbar mat fra norske hoteller og kantiner per år. Dette tilsvarer mat for en halv milliard kroner eller 25 000 tonn CO2. For å nå målet om 20 prosent reduksjon innen 2020 må matsvinnet reduseres med ca. 1800 tonn mat, noe som tilsvarer en reduksjon på 5000 tonn CO2 eller 90 millioner kroner spart fra disse to segmentene.

− Nye, historiske data fra hoteller og kantiner viser at det finnes et stort potensial for svinnreduksjon også i serveringsbransjen. Vi vil fortsette å jakte matsvinnet i restauranter, catering, servicehandel og offentlig matservering, og denne innsikten hjelper oss til å definere årsakene og iverksette gode tiltak som vil gi positiv effekt for lønnsomhet, miljø og samfunn, sier Anne-Grete Haugen i Matvett, som er prosjektleder for KuttMatsvinn2020.

Tar ansvar

Oslo kommune signerte i går, som første offentlige aktør, en avtale med Matvett om deltagelse i KuttMatsvinn2020. Det betyr at Oslo kommune forplikter seg til å kartlegge eget matsvinn og utarbeide tiltak for å redusere det.

Som en stor innkjøper av mat og tjenester knyttet til mat, ønsker Oslo kommune å bidra til å kutte matsvinnet i Oslo, og oppfordrer andre aktører og kommuner til å gjøre det samme.

− Å redusere matsvinn er noe alle tjener på. I tillegg til å spare miljøet ved å bruke den maten som er produsert, er det også penger spart. Samtidig håper jeg at denne avtalen gir ansatte, sykehjemsbeboere og barnehagebarn god mat i riktige mengder. Slik kan fokus på matsvinn også føre til fokus på matkvalitet, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg, og legger til at gjennom prosjektet vil Oslo kommune styrke sin posisjon som en mer bærekraftig kommune.

– Det er veldig bra at Oslo kommune nå blir med og at vi kommer i gang med kartlegging og tiltak også i offentlige virksomheter. Vi vil sammen utfordre flere kommuner til å delta i arbeidet, sier Anne Marie Schrøder i Matvett, som er prosjektleder for KuttMatsvinn2020.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse
annonse
annonse
annonse
annonse