loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MATSVINN-APP: Gründer Sophie Wiik har etablert matsvinn-appen Too Good To Go i Norge. - Det er mye mat som går til spille, derfor er det viktig å samarbeide for å få ned matsvinnet, sa Wiik under Næringsmiddeldagene igår. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

App som kutter matsvinn

Synnøve Prytz Berset / 2017-01-27 08:00:43

Med appen «Too Good To Go» kan du sørge for redusert matsvinn og få ferskmat til en billig penge på en og samme tid.

Gründer Sophie Wiik bodde i København da hun møtte en nordmann og tre dansker som alle var like brennende opptatt av å gjøre noe for å redusere matsvinn.

– Når jeg så at det gikk an å gjøre noe idealistisk, og være med å gjøre noe med dette problemet, så hev jeg med og så lanserte vi appen i januar 2016, forteller Wiik som tidligere hadde jobbet med kommunikasjon.

De startet først hjemmesiden i oktober 2015, men først da de lanserte appen skjøt det virkelig fart.

– Og like etter ringte Dagbladet og lurte på om vi tenkte å komme til Norge.

Startet i Norge

Så da flyttet Wiik til Oslo og satte i gang med å etablere Too Good To Go Norge AS.

– Vi har nå brukt 11 måneder på å etablere et godt team og system som funker og skal i alle fall doble alle tall innen kort tid, sier Wiik.

De startet med bakerbransjen, og i 2017 kommer de til å fokusere enda mer på hoteller og dagligvare, noe de allerede er godt i gang med. De samarbeider også med Matsentralen ved at brukerne kan Matsentralen i Oslo direkte vis Too Good To Go-appen.

Tror på storstilt mobilisering

Det er viktig for Wiik å få frem bakgrunnen for appen: 1/3 av all mat som produseres går til spille, og i fjor vedtok FN 17 bærekraftmål som Norge har skrevet under. Punkt 12.3 innebærer å halvere matsvinnet per innbygger innen 2030.

– Jeg mener det blir avgjørende fremover for arbeidet med matsvinn å få til en mobilisering av hele næringslivet og hver innbygger for å nå de bærekraftige målene. Det må være en felles dugnad, det handler om å samarbeide i alle ledd, understreker hun.

Slik fungerer appen

Appen fungerer slik at du logger inn, får opp de tilbyderne som er nærmest deg, hva de tilbyr, hva det koster og når du skal hente det.

– I appen kan app-brukere hente overskuddsmat til en hyggelig pris. Det er billig, enkelt, godt og miljøvennlig, sier den entusiastiske gründeren, og forklarer hvorfor hun brenner slik for dette og har det så gøy på jobb:

– Det er fantastisk å få jobbe med hobbyen sin og det som alltid har interessert meg. Å jobbe med dette konseptet, som er en holdningskampanje, spre ordet, og minne folk på hvilken verdi vi kaster i søpla om det blir svinn.

Sparer miljø og penger

Mange av de som har tatt i bruk appen er studenter, men også mange andre miljøbevisste mennesker som skaper positiv omtale og som har lyst til å redde mat fra å ende i søpla.

– Dette er en helt ny kundegruppe som ellers ikke ville ha eksistert. Det viktigste er at man reduserer CO2, men man sparer også penger, sier Wiik.

De har nå 150 000 brukere, og i 2016 har appen bidratt til å redusere 195 tonn CO2.

– I 2016 reddet vi 110 000 måltider fra å gå i søpla. Og dette er bare begynnelsen. Last ned appen så ser dere hva det er, oppfordrer den idealistiske gründeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse