loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
RIDDERLIG: Arme riddere er ett av mange eksempler på hvordan restene kan utnyttes i stedet for å kastes. (Foto: Brodogkorn.no/Faksimile av Matindustrien nr 10)

«Brøddøgn» mot matkasting

Georg Mathisen / 2016-10-18 10:15:53

Et døgn med brødmat hver uke – det er matsvinnutspillet til Opplysningskontoret for brød og korn.

– Gjør minst én dag i uken til et «brøddøgn», samle opp brødrester og lag alle måltider med brød og/eller korn som hovedingrediens. Det oppfordrer opplysningskontoret i en pressemelding.

13 prosent av svinnet

I neste ukes nummer av Matindustrien er matsvinnet hovedtema – der kan du lese mer om hvordan bransjen gjør jobben for å få ned matkastingen, mens forbrukerne henger etter.

OBK peker på hvordan det kastes mindre brød enn tidligere. 13 prosent av husholdningenes matsvinn kommer fra brødprodukter.

Produktutvikling

– Produktutviklingen i bakerbransjen har bidratt til et utall størrelser og varianter av brød. Det er enkelt å oppbevare brød slik at de holder lenge. Videre er det et vell av muligheter til å bruke brødrester i andre måltidsløsninger enn den tradisjonelle skiva, fastslås det.

– Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. En svært håndterlig måte til å bidra til økt bærekraft er derfor nettopp å spise mer brød og kornvarer, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Mindre i Norge

Hun peker også på at kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden. Et grovt brød tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,74 kg.

I Norge kommer 28 prosent av kaloriene folk spiser, fra brød og korn – på verdensbasis er andelen 46 prosent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse