loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Meieriet i Ålesund blir først til å produsere damp fra varmepumper.

Bytter til miljøvarme

Georg Mathisen / 2015-09-09 18:11:07

Tine-anlegget i Ålesund skal bytte til fjernvarme og spare miljøet. Nå har byggingen begynt.

Dessertanlegget til Tine i Ålesund er den første industrvirksomheten i landet som installerer varmepumper som bruker fjernvarme. Løsningen erstatter naturgass og kutter to tredjedeler av CO2-utsippet fra anlegget.

12 gigawatt til damp

– Vi bruker totalt 12 gigawatt med energi i året å produsere damp. Nå regner vi med at to tredjedeler av det skal komme fra fjernvarme, sier meierisjef Jan Heggem til NRK. Varmepumpene skal produsere vanndamp av varmt vann fra søppelforbrenningsanlegget på Moa utenfor byen.

– Dette prosjektet kombinerer gode løsninger på best mulig måte. Tine har en jevn produksjon gjennom året, noe som gjør at man får utnyttet varmepumpene best mulig. Dessuten, ettersom disse pumpene tar i bruk fjernvarme, får man gjort nytte av overskuddsvarmen fra Tafjord Kraftvarme. Det sier markedssjef Oskar Gärdeman i Enova, som investerer nærmere seks millioner kroner i teknologien.

Ultrapasteurisering

– Mange fjernvarmeselskaper har for mye varme deler av året. Overskuddsvarmen er der uansett, så i et klimaperspektiv er det meget fornuftig å bruke den til noe, sier Gärdeman.
Damp på 180–190 grader brukes til å ultrapasteurisere produkter som for eksempel sjokomelk, sjokoladepudding, kremer, sauser, iskaffe og iste.

Dette tiltaket alene reduserer de totale utslippene fra Tine-konfernet med fem prosent.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse