loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MATSVINNEKSPERIMENT: Fire norske familier målte og registrerte eget matsvinn gjennom fire uker. (Foto: NorgesGruppen)

Kuttet drastisk i matkastingen

/ 2018-11-07 10:02:22

I et matsvinneksperiment klarte fire norske familier med enkle grep å redusere matsvinnet sitt med mellom 30 og 70 prosent på to uker.

Gjennom matsvinneksperimentet har NorgesGruppen og dagligvarekjedene Joker, Spar, Kiwi og Meny, sammen med kundene sine, forsøkt å finne ut av årsakene til matsvinn i hjemmet. Eksperimentet ble gjennomført i samarbeid med forskermiljøene Østfoldforskning og OsloMet, for å sikre optimal gjennomføring og registrering av data.

– Vi har sett på hvilke grep som kan tas for å redusere matsvinnet, og ikke minst om det er noe vi i butikkleddet kan gjøre for å bistå kundene våre. Vi har funnet at ganske små tiltak kan utgjøre en stor forskjell, sier Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef bærekraft i NorgesGruppen.

Oppsiktsvekkende resultater

De fire norske familiene i eksperimentet målte og registrerte sitt eget matsvinn gjennom fire uker. Etter to uker fikk de anbefalt ulike tiltak for å forsøke å redusere matsvinnet. Ved å sammenligne matsvinnet i de to periodene kunne forsker Aina Elstad Stensgård ved Østfoldforskning konkludere hvor stor effekt tiltakene hadde på matsvinnet i familiene.

– Resultatene var oppsiktsvekkende. Familiene som deltok reduserte matsvinnet sitt med mellom 30 og 70 prosent på bare to uker. Det mest effektive tiltaket for å redusere matsvinnet hjemme hos familiene, var at de ved å måle sitt eget svinn ble bevisst på hvor mye mat og penger det faktisk utgjør. I tillegg viste det seg at å ha en egen resteboks i kjøleskapet, og å få opplæring i bedre porsjonering, var avgjørende for resultatene, sier Stensgård fra Østfoldforskning.

Samarbeid må til

Bakgrunnen for at NorgesGruppen ville gjennomføre eksperimentet var at de ønsker å bidra til at kundene deres kaster mindre mat hjemme. En fersk rapport fra Østfoldforskning viser at det ble kastet 385.000 tonn med spiselig mat i de kartlagte verdikjedeleddene i Norge i 2017, hvorav 58 prosent ble kastet i søpla hjemme hos forbrukerne. Det betyr at hver og en av oss kastet i snitt 42,6 kilo med mat vi kunne spist.

NorgesGruppen skal nå gå gjennom resultatene, og på bakgrunn av det vurdere hvilke tiltak de kan bidra med fremover.

– Den kunnskapen vi har fått gjennom dette eksperimentet gir verdifull innsikt i årsakene til at vi alle kaster mat. Nå kan vi jobbe målrettet videre. Det er verken bra for lommeboka, miljøet eller samfunnet at spisbar mat går i søpla. Hvis vi skal vinne kampen mot matsvinn, må vi jobbe sammen – hele matbransjen og alle forbrukere, sier Sæter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse