loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TRYGT: Tunfisken ligger godt under grenseverdiene for tungmetaller. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Lite kvikksølv i hermetisk tunfisk

Georg Mathisen / 2016-08-30 15:05:07

Nifes har undersøkt ti tunfiskprodukter, og alle ligger godt under grenseverdiene for kvikksølv.

På oppdrag fra Mattilsynet har Nifes undersøkt kvikksølvmengden i ti forskjellige produkter av hermetisert tunfisk. Alle er kjøpt inn i butikkene i Bergen.

Mindre enn i fersk

Siden tunfisken er rovfisk som gjerne blir gammel og stor, kan den inneholde høye konsentrasjoner av kvikksølv. Mengden øker gjerne med størrelsen og alderen på fisken.

Ofte har hermetisk tunfisk lavere konsentrasjoner av kvikksølv enn det den ferske har. Nifes forklarer det med at det trolig er de minste tunfiskartene som havner i boks.

En tidel av grensen

Testene av 50 bokser tunfisk viser altså at ingen av dem inneholdt mer enn grenseverdien for kvikksølv, som er 1,0 milligram per kilo. Ni av de ti inneholdt mindre enn en tidel av grenseverdien – altså under 0,1 milligram per kilo – mens den siste inneholdt 0,25 milligram.

Mellom forskjellige bokser av samme produkt var variasjonen til dels stor. Ikke mellom boksene fra samme produksjonsrunde, men variasjonen mellom ulike produksjoner var stor. Likevel er det lite sannsynlig at enkeltproduksjoner overskrider grenseverdiene, ifølge Nifes.

I tillegg ble tunfisken analysert for kadmium, bly og arsen. Nivåene av disse stoffene var lave.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse