loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FEILMERKET: På sortere.no står det at brødposer laget av papir og plast skal kastes som restavfall. (Foto: BIR)

Mange brødposer feilmerkes

/ 2018-07-30 09:56:48

Brødposer laget av plast og papir har ofte feil sorteringsmerke. – Gi oss brødposer i 100 prosent papir eller plast, oppfordrer renovasjonsselskapet BIR.

Mye emballasje i dagligvarehandelen er vanskelig å kildesortere. Aller vanskeligst er det det med blandingsemballasje av for eksempel plast og aluminium, eller plast og papir, som er limt sammen.

Dette gjelder veldig mange brødposer. En stor del av disse lages slik at halvparten er plast, mens underdelen i posten er i papir.

– Emballasjen som skal kastes som restavfall har ikke restavfallssymbolet på seg, og andre emballasjebrukere velger å bruke sorteringsmerker som i beste fall er villedende, i verste fall prøver de å lure oss, skriver renovasjonsselskapet BIR i en pressemelding.

Ikke designet for gjenvinning

Ifølge BIR er denne typen blandingsemballasje dårlig i et miljøperspektiv.

– Om det skjer med viten og vilje, eller ei, så er vi forbrukere garantert at 50 prosent av brødposene ikke vil bli gjenvunnet. Emballasjen er ikke designet for gjenvinning. Plasten gjør at papirfabrikkene må bruke mye penger på å fjerne lang-transportert plastforurensning fra papiret, opplyser BIR videre.

Ønsker mindre blandingsemballasje

De oppfordrer alle emballasjeprodusenter til å gjøre det lett for forbrukerne å kildesortere riktig ved å bruke merket for restavfall på emballasje laget av flere typer materialer som vanskelig lar seg skille fra hverandre.

Men aller best er det å bruke emballasje laget av én kvalitet.

– Gi oss brødposer i 100 prosent papir eller plast, oppfordrer BIR som ønsker god kvalitet på råvarene de sender videre til gjenvinningsanlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse