loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Storkastere: I snitt kaster hver nordmann 42,1 kilo mat som kunne vært spist årlig. (Foto: iStockPhoto)

Nesten 9 av 10 tar feil om matavfall

/ 2018-04-04 09:03:14

Hele 86 prosent av oss tror brukt plastemballasje er et større miljøproblem enn matsvinn. Fasiten viser noe helt annet.

– Kasting av mat er nesten alltid mer ressurssløsende enn bruk og kast av plastemballasje, særlig dersom du kildesorterer plasten, sier Aina Stensgård, forsker ved Østfoldforskning, til Pressenytt.

I en ny undersøkelse foretatt av YouGov på vegne av Grønt Punkt Norge ble et landrepresentativt utvalg spurt om hva de tror er mest belastende for miljøet: Plastemballasje som leveres inn til materialgjenvinning, eller kildesortert matavfall. Bare 14 prosent svarer at de tror matavfall representerer det største miljøproblemet.

Mye høyere CO₂-utslipp

I sluttrapporten til forskningsprosjektet ForMat kommer det fram at en gjennomsnittlig nordmann årlig kaster 42,1 kilo mat som kunne vært spist. Produksjonen av denne maten som kastes tilsvarer cirka 112 kilo CO₂-ekvivalenter.

– Til sammenligning forbruker en nordmann i snitt 18 kilo plastemballasje hvert år, ifølge Grønt Punkt-beregninger. Produksjonen av denne plasten tilsvarer om lag 42 kilo CO₂-ekvivalenter. Vi må selvfølgelig alltid kildesortere plasten og begrense plastbruken der det er mulig, men dersom valget stod mellom å redusere plastbruken og redusere matsvinnet, er det klart at klimaeffekten hadde vært størst dersom vi reduserte matsvinnet, sier Stensgård.

Ifølge NOK-rapporten som Østfoldforskning publiserte i 2016 kommer det fram at emballasjen står for mellom 1 og 20 prosent av de totale klimagassutslippene til en emballert matvare.

Ufortjent dårlig rykte

Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, mener plastemballasje har et ufortjent dårlig rykte hos enkelte.

– Materialene i plastemballasjen kan gjenvinnes mange ganger. Derfor er det bra at folk flest er flinke til å kildesortere emballasjen sin. Gjenvunnet plast brukes i alt fra snøskuffer og blomsterpotter til kontorstoler og bildeler, forteller hun.

I tillegg påpeker Røine at emballasje spiller en viktig rolle i kampen mot matsvinn, ved å beskytte matvaren mot støtskader og sørge for at den holder seg frisk lenger. I 2015 var det totale matsvinnet i Norge på 355 128 tonn. Over 60 prosent av dette er mat som ble kastet av forbrukere.

Kvinner og eldre mest plastskeptiske

I YouGov-målingen kommer det fram at menn og folk under 30 år er mest tilbøyelige til å utpeke matkasting som en miljøversting, mens plastskepsisen er mest fremtredende blant kvinner og personer over 60.

 

3 svar til “Nesten 9 av 10 tar feil om matavfall”

 1. Gunnar Coll sier:

  Ingressen:
  «Hele 86 % av oss tror brukt plastemballasje er et større miljøproblem enn matsvinn. Fasiten viser noe helt annet.»

  Artikkelen:
  «– Kasting av mat er nesten alltid mer ressurssløsende enn bruk og kast av plastemballasje… sier Aina Stensgård…»

  Men «miljøproblem» er noe annet enn «ressurssløsing». Den miljømessige hovedutfordringen med plast er plastforurensing i naturen, ikke ressurssløsing. Denne artikkelen rører sammen begrepene, og er et eksempel på desinformering. Selvom den også er innom CO2-problematikk.

 2. Eva Aulibråten sier:

  Det blir vanskelih å sortere riktig når mye av emballasjen er en kombinasjon av plast og papir. Hva gjøres for å løse det?

 3. Bjørg sier:

  Dette er bare basert på tall som skriver seg fra plastavfall som blir levert inn til materialgjenvinning, og det er nok forsvinnende lite ift alt det som går i vår vanlige søppelpose, tror jeg…. 80 % av mitt daglige avfall som går i søppelkassa er plastemballasje på firtrinnsvis matvarer kjøpt i butikken. Og vi kildesorterer matavfall i grønn pose, så det er lett å se forskjellen! Ta fatt i matindustrien og la oss få uinnpakket mat!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse