loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
OFFISIELL ÅPNING: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, som tidligere har vært skjærer i mange år, fikk en ny kniv til å foreta «snorklippingen» med. Her sammen med daglig leder i Oplandske Bioenergi, Einar Stuve. (Foto: Nortura)

Nortura kutter 1500 tonn CO₂

/ 2017-10-06 08:00:04

Med ny bioenergisentral på Rudshøgda reduserer Nortura klimautslippet med 1500 tonn CO₂.

Journalister, politikere og representanter fra ulike selskaper var til stede da landbruksminister Jon Georg Dale åpnet ny bioenergisentral på Rudshøgda torsdag.

Sentralen reduserer klimaavtrykket til dampproduksjonen på Nortura Rudshøgda med 87, 5 prosent. Damp er energibærer for en rekke prosesser på fabrikken.

– Dette kommer ikke av seg selv. Det kommer av at man har folk som tør å prøve nye ting og som bygger kompetanse, sier Landbruks- og matminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Klimanøytral energiressurs

Dale påpeker at det kommer til å bli mer satsing på bioenergi og biodrivstoff i tiden framover.

– En bedre energimiks kommer til å bli viktig i hele verdikjeden i landbrukssektoren framover.

Oplandske Bioenergi står bak flisanlegget som leverer prosessdamp produsert på ren skogflis istedenfor på olje til Nortura. Skogflisa kommer fra kvernet kvist og avfall fra treindustrien i regionen og er derfor kortreist.

– Bioenergien er en klimanøytral energiressurs som vi stadig får mer av etter hvert som Norge gror igjen, sier Einar Stuve, daglig leder for Oplandske Bioenergi.

Beregninger viser at anlegget reduserer klimaavtrykket til fabrikken på Rudshøgda med 1500 tonn CO₂.

– Målet er at vi skal bli CO₂-nøytrale i framtiden, sier fabrikksjef Fred Bakkejord.

Må omstille seg raskt

Den nye bioenergisentralen er et ledd i arbeidet med det grønne skiftet i Nortura, målet er å redusere miljøbelastningen fra produksjonen til et absolutt minimum. Dale påpeker hvor viktig det er at store bedrifter som Nortura evner å omstille seg raskt.

– Da jeg skar kjøtt i Nortura var bein avfall. Nå snakker alle i Nortura om verdifulle plussprodukter – og dette er bare 10 år siden. Det sier noe om at mentaliteten i hvordan man tenker endrer seg i store deler av verdikjeden. Det som tidligere var kast, er nå nye potensielle markedsområder, så det har vært en formidabel utvikling. Det viser hvor fort det har gått og hvor raskt Nortura har omstilt seg, og det gir muligheter til å skape flere lønnsomme produkter og arbeidsplasser i distriktene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse