loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MERKING: "Best før, ofte god etter" blir å se på alle Rema 1000 sine egne varer fremover, som et tiltak for å hjelpe forbruker å kaste mindre mat i eget hjem. (Foto: Rema 1000)

«Ofte god etter» på alle egne varer

/ 2018-10-10 10:03:29

Rema 1000 innfører nå tilleggsmerkingen «ofte god etter» på alle egne varer med best før-dato for å redusere matsvinn.

I Norge kastes det ca. 355 000 tonn spiselig mat i året, hvor forbrukerne står for rundt 60 prosent av svinnet. Mye av dette skyldes ifølge Matvett usikkerhet rundt holdbarhet.

– Reduksjon av matsvinn er en viktig del av ansvarsarbeidet i Rema 1000, og noe mange av kundene våre er opptatt av. Vi har testet tilleggsmerkingen «ofte god etter» på egg og ser at det er noe kundene setter pris på. For å bidra ytterligere i kampen mot matsvinn innfører vi nå tilleggsmerkingen på alle egne varer med best før-dato, sier Kaia Andresen, sjef for miljø og samfunnsansvar i Rema 1000, i en pressemelding.

Skal inspirere til å bruke sansene

«Best før» benyttes på matvarer der det ikke er helsefare forbundet med å spise varen etter dato er passert. Og «Siste forbruksdag» brukes normalt på produkter som raskere blir dårlig og kan være helseskadelig ved inntak, som fersk fisk, kylling og kjøtt.

– Målet er at dette skal gjøre det enklere for kundene å redusere matsvinn i eget hjem. Varer med best før-dato er i de fleste tilfeller helt trygge å spise etter datoen er passert og vi håper tilleggsmerkingen vil inspirere kundene til å bruke sansene før de vurderer om varen bør kastes, sier Martina Rabsch, kvalitetsdirektør i Rema 1000.

Merkingen vil innføres på produkter som blant annet hermetikk, egg, meieri og tørrvarer. Unntaket er barne- og dyremat der forbruker er spesielt opptatt av kvalitet og trygghet. Tilleggsmerkingen vil innføres etter hvert som eksisterende varer selges ut.

Positivt tiltak

Rema 1000 vil innføre bransjestandarden som store deler av matbransjen er blitt enige om å benytte. Ifølge Matvett, som er matbransjens eget selskap for å forebygge og redusere matsvinn, er erfaringen at forbrukerne ser på tilleggsmerking som nyttig.

– Undersøkelser viser at forbrukerne ser på supplerende holdbarhetsmerking som et positivt tiltak for å skape økt trygghet om at «best før»-merket mat ofte holder god kvalitet etter utløpsdato, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

– Dette er et viktig tiltak for å bidra til å redusere matsvinnet hjemme i husholdningene, ved å bevisstgjøre oss på at vi må bruke sansene våre før vi kaster mat som kan være helt trygg og fin å spise, fortsetter hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse