loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MATKASTELOV: Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, er redd for at en matkastelov vil virke mot sin hensikt. (Foto: Håvard Zeiner)

Skeptisk til matkastelov

/ 2018-02-26 09:10:22

– Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes til forslaget om egen matkastelov.

I morgen behandler Stortinget et forslag fra opposisjonen om å be regjeringen utarbeide forslag til ny matkastelov. Lederen i Norges Bondelag er positiv til fokuset på matsvinn, men redd for at en lov vil virke mot sin hensikt.

Bartnes mener det er viktigere å bruke ressursene til å få på plass statistikk og målrettete grep for å gjøre en jobb for å hindre matsvinn, enn å bruke ressursene på å etablere og håndheve et lovverk.

– Loven stimulerer ikke det frivillige samarbeidet som allerede finnes gjennom bransjeavtalen, som er en avtale inngått mellom tolv bransjeorganisasjoner og fem departement i høst. Norges Bondelag er med i bransjeavtalen som har som mål å halvere det norske matsvinnet innen 2030. Jeg håper opposisjonen på Stortinget kan gi denne avtalen tid til å få fungere, i stedet for å innføre en ny lov, sier han.

Har større tro på bransjeavtalen

Bransjeavtalen om matsvinn ble i fjor signert av fem departementer og tolv bransjeorganisasjoner og har som målsetting å jobbe målrettete med å forebygge og redusere matsvinn i alle ledd av matkjeden, fra matvareprodusent til forbruker.

– En matkastelov håndterer bare «overskuddsmat» og ikke hvordan man forebygger at overskuddet oppstår. Det er viktig med systematiske og varige endringer som fører til mindre matsvinn, og der har nok bransjeavtalen et langt større potensial enn en matlov, mener Bartnes.

– Gode nyheter

Fremtiden i våre hender tror et politisk vedtak er nødvendig, og er svært positiv til at Stortinget nå ber regjeringen om å fremme et forslag til en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og matvarebransjen.

Opposisjonen vektlegger videre at loven bør omfatte påbud om å donere all spiselig overskuddsmat til veldedige formål og sekundært til dyrefor, samt påbud om å offentliggjøre nøkkeltall knyttet til matsvinn og reduksjon av matsvinn.

– Det er fantastisk gode nyheter for miljøet, matsentralene og ikke minst for alle de menneskene som ukentlig møter opp hos hjelpeorganisasjonene fordi de ikke har råd til å kjøpe egen mat, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, til Dagsavisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse