loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
GLEMT: Lars Marius Garshol fant igjen den norske ølkulturen som ble glemt til fordel for den importerte mikrobrygg-revolusjonen.

Fant uoppdagede ølhemmeligheter

Georg Mathisen / 2016-10-11 21:50:27

Bygdefolk brygger etter urgamle metoder som fikk profesjonelle bryggere til å måpe.

Lars Marius Garshol la ut på en eksotisk ølreise i jakten på det norske urølet.

På høyde med det beste

– Det jeg oppdaget var at i bygde-Norge brygget folk etter urgamle metoder som fikk profesjonelle bryggere til å måpe, sier Garshol, som nå er aktuell med boken «Gårdsøl – det norske ølet».

Hver region har sine egne smaker og sine egne bryggeteknikker.

– Etter moderne bryggeteori skulle mye av dette ølet vært udrikkelig. Men det var det ikke. De beste var fullt på høyde med det beste som har vært brygget kommersielt i Norge, mener Garshol.

Glemt bak mikrobryggrevolusjonen

– Hele den norske mikrobryggrevolusjonen er egentlig en utenlandsk import, der norske bryggere kopierer det som har skjedd i utlandet. Malt, gjær og humle kommer alle fra utlandet. Men vi har faktisk en ølkultur med egne særnorske øltyper. Vi har bare glemt den. Selv norske ølentusiaster og bryggere vet knapt at den eksisterer, sier forfatteren.

Det opprinnelige norske ølet var det som ble brygget på gårdene i den tiden det var lovpålagt å brygge sterkøl. Fortsatt brygges det øl på tradisjonelt vis mange steder i landet. Einerkvister, lokale urter og malt er med på å gi drikken særpreg og karakter.

Resepter og metoder

Forfatteren har besøkt mange ølbryggere som deler av det de har lært om brygging opp gjennom generasjoner, og som fortsatt brygger etter gamlemetoden. Boken har med oppskrifter og bryggemetoder for gårdsøl fra flere distrikter, og også oppskrift på mjød.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse