loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
12500 TONN: Innholdet fra cirka 500 vogntog skal over til jernbane. (Foto: Øystein Grue, Jernbaneverket)

Raskere og billigere med tog

Georg Mathisen / 2016-12-10 14:43:29

Tine kutter klimagassutslippene tilsvarende 1600 tonn CO2 i året med å bruke mer tog.

Tine bytter transportører, og det har vakt reaksjoner i sosiale medier. Men samtidig med at meierisamvirket ser på bilavtalene, skal mer av varetransporten over på tog.

70 prosent

– Ved å legge mer transport over fra bil til tog i Nord-Norge, sparer Tine miljøet for klimagassutslipp i størrelsesorden 1600 tonn CO2 i året, heter det i en pressemelding.

Rundt 70 prosent av det som har gått på bil mellom Nord-Norge og Sør-Norge og på strekningene Oslo-Stavanger og Oslo-Trondheim, kommer til å gå på tog.

Billigere og raskere

– Tog er billigere enn bil og mer miljøvennlig. Transporten fra sør til nord er også forventet å gå raskere, som betyr ferskere produkter til forbrukerne, sier John Øverbø i Tine Logistikk.

– Regjeringen har også gitt et tydelig signal om at den ønsker at aktørene legger mest mulig av godstransporten over fra bil til tog for å bli mer miljøvennlig, peker Øverbø på.

Gode erfaringer

Erfaringene så langt har vært gode.

– Allerede er store deler av mellomtransporten mellom Oslo og Stavanger og mellom Oslo og Trondheim lagt over fra bil til tog. Her snakker vi om to biler per dag på begge strekningene. Det betyr 1000 lass i året med til sammen cirka 25.000 tonn.

– Vi skal om ikke lenge gjøre en vurdering av transporten mellom Oslo og Bergen med tanke på omlegging fra bil til tog, sier Øverbø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse