loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
USIKKERT: Analytikere og matindustri er usikre på Brexit-effektene. (Illustrasjon: Shutterstock)

Brexit rammer søtsaker mest

Georg Mathisen / 2016-06-25 21:17:29

Britiske godteprodusenter rammes mer enn resten av næringsmiddelindustrien. Her er mat-konsekvensene av Brexit.

Mat- og drikkeprodusentene i Storbritannia tapte folkeavstemningen om EU-medlemskap.

Industrien ville bli

Storparten av industrien støttet fortsatt medlemskap. Sju av ti medlemmer av mat- og drikkeorganisajonen FDF ville forbli, og med unntak av sukkerprodusenten Tate & Lyle hadde stort sett alle som tok offentlig standpunkt, oppfordret britene til å stemme «Remain».

Men slik gikk det ikke. Etter fredagens overraskende resultat har de første analysene kommet av hva Brexit vil bety for industrien. Euromonitor ser ikke for seg at utmeldelsen av EU vil få noen store konsekvenser på forbruket av britisk mat og drikke. Ikke-nytteprodukter som snacks og godter må likevel regne med nedgang.

Minus for søtsaker

For søtsaker spår Euromonitor en årlig nedgang på 0,2 prosent. Det britiske forbruket av kjeks, snacks, sjokolade, sukkervarer og chips er i europatoppen – bare belgierne spiser mer av disse produktene i EU.

Caobisco, som organiserer de europeiske produsentene av kjeks, sjokolade og sukkervarer, forteller at medlemmene er skuffet over avstemningsresultatet. Storbritannia er et viktig marked for godter fra andre EU-land.

– Spesielt de mindre produsentene er bekymret for at utmeldelsen vil skape handelsbarrierer og reguleringsproblemer i fremtiden, sier en talsperson for Caobisco.

Følger situasjonen

Generaldirektør Ian Wright i FDF fastslår at resultatet er skuffende for industrien. Mars var blant produsentene som hadde gått ut og støttet «Remain» i forkant av avstemningen. 35 prosent av Wrigley-produktene som lages i Plymouth, eksporteres.

– Selv om vi støttet å bli i EU, påvirker ikke resultatet ønsket vårt om å vokse i Storbritannia, sier en Mars-talsperson. Også Nestlé planlegger å fortsette som før mens de praktiske konsekvensene av beslutningen blir klarere.

Mondelēz hadde forberedt seg på utfallet. Mondelēz-eide Cadbury er markedsleder på sjokolade og sukkervarer i Storbritannia. – Som en virksomhet som selger produkter over hele EU, følger vi situasjonen nøye, sier en Mondelēz-talsperson.

Åpent

Jamie Cartwright, partner i det internasjonale advokatfirmaet Charles Russell Speechlys, sier til Food Navigator at usikkerheten går lenger enn til toll og kvoter. Individuelle avtaler mellom virksomheter i Storbritannia og EU-landene blir viktig.

– Parter på begge sider av grensene blir tvunget til å reflektere over betingelsene og avtalene sine, sier Cartwright, mens advokatfirmaet McGuire Woods understreker at det er mange mulige modeller og at alt er åpent i forhandlingene.

Food Drink Europe: – Hardt slag

Det europeiske industriforbundet Food Drink Europe ser på resultatet som et hardt slag som vil få konsekvenser for hele EU. Nå konsentrerer FDE seg om å begrense skadene.

– Fokuset vårt vil være på å mildne effektene samtidig som vi følger utviklingen. Det er for tidlig å sette tall på virkningene, men hensikten vår er å få på plass de tiltakene vi trenger for fortsett å være konkurransedyktige, sier en talsperson for meierikonsernet Danone.

Arlas Europa-sjef Peter Giørtz-Carlsen er også skuffet. Han vil samarbeide med den britiske regjeringen og andre involverte for å beholde mest mulig av den frie bevegelsen av varer, tjenester, mennesker og penger.

Vanskelig planlegging

– For britiske virksomheter som importerer fra eller eksporterer til EU betyr usikkerheten at det er veldig vanskelig, for ikke å si umulig, å planlegge, kommenterer advokatfirmaet Eversheds.

Advokatene tror det er nesten umulig å få ferdig en avtale i løpet av to år. Har ikke Storbritannia og EU noen handelsavtale på plass når britene går ut, så er det WTO-reglene som kommer til å bli fulgt. Det betyr toll og importavgifter.

Vanskelig for småskala

– Det ser ikke ut til at noen har tenkt på at britisk lovverk er vevd sammen med EUs. Rundt 98 prosent av matlovgivningen i Storbritannia i øyeblikket er europeiske regler, sier Gerry Danby, som står bak rådgivningsnettstedet «Artisan Food Law», til Food Navigator.

Han peker på at de fleste endringene må gjøres med delegert myndighet og uten folkevalgt kontroll, på grunn av den korte tiden som britene har til rådighet. – Vi kommer til å leve med usikkerhet og kaos i mange år, og det er spesielt skadelig for småskala-matprodusenter, sier Danby.

Tror på mindre frihandel

I Norge tror analytikere at Brexit kommer til å gi mindre frihandel med mat og at TTIP-forhandlingene med USA kan gå i oppløsning.

– For TTIP er dette delvis et skudd for baugen. For EU har legitimiteten for ytterligere liberalisering av handelen over Nordatlanteren blitt svekket. Vi ser at den folkelige motstanden mot frihandel er stor, sier Christian Anton Smedshaug, daglig leder for Agrianalyse, til Nationen.

Også forsker Ivar Pettersen ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) tror TTIP-forhandlingene blir lagt på is. EU og USA har forhandlet om frihandelsavtalen siden 2013. Målet er å fjerne toll og etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, ved å danne verdens største frihandelsområde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse