loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
For et snaut år siden kom det nye regler for merking av maten. (Illustrasjon: Mattilsynet)

Kjøttbransjen: – Feil fra Mattilsynet

Georg Mathisen / 2015-11-25 16:38:05

Mattilsynet henger ut kjøttbransjen i en rapport full av feil, og tilsynet svarer ikke når bransjen ber om råd, ifølge KLF.

– Matilsynets tilsynskampanje undergraver medlemsbedriftenes innsats for å merke riktig. Det mener Ida Mathisen, som er sjef for fagstaben i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Offentliggjør, men veileder ikke

Tirsdag kunne du lese på Matindustrien.no hvordan flertallet av kjøttprodukter har feil allergimerking. I hvert fall ifølge Mattilsynet. Men tilsynet legger mer vekt på å offentliggjøre oppsiktsvekkende resultater enn på å ivareta veiledningsplikten sin, mener KLF.

– Allergener skal selvsagt merkes, det er det ingen diskusjon om. Det er utrolig viktig for allergikere at alle allergener brukt i produksjonen er tydelig merket på produktet, sier Ida Mathisen på KLFs egne nettsider.

Mange feil i rapporten

– Vi tar inn over oss at Mattilsynets rapport viser mye feilmerking på allergener hos våre bedrifter. Dessverre har også Mattilsynets sluttrapport overraskende mange feil, og Mattilsynet har telt opp avvik på allergenmerking som faktisk ikke eksisterer. Mattilsynet har registrert og telt opp avvik på allergenmerking i produkter som hverken inneholder allergener eller har fått avvik på dette av Mattilsynet. Dette er oppsiktsvekkende, sier Mathisen.

De avvikene KLF har sett fra medlemsbedriftene sine, dreier seg oftest om dobbelt allergenmerking (allergener er oppført to ganger) eller negativ allergenmerking (er det tillatt å skrive «pølser uten melk»?), ikke at allergener ikke er merket på produktet, ifølge Kjottbransjen.no.

Etterlyser avklaringer

KLF har hatt samlinger og kurs om det nye merkeregelverket for medlemmene sine. Men organisasjonen savner avklaringer fra Mattilsynet, og har sendt mange spørsmål til tilsynet uten å få gode svar.

– Mattilsynet har heller ikke utarbeidet veiledningsmateriell om de litt mer kompliserte problemstillingene, sier Ida Mathisen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse