loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KINABESØK: Bilde fra fiskeriminister Per Sandberg i Kina i mai. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)

Lakseforbud oppheves

/ 2018-07-06 08:00:39

De tre fylkene Troms, Nordland og Sør-Trøndelag har siden 2015 vært utestengt fra å kunne eksportere laks til Kina. Nå opphever Kina restriksjonene.

– Dette er en ny milepæl på veien inn i det kinesiske markedet, og en kjempegod nyhet for sjømatbedriftene våre. Nå kan lakseprodusenter fra hele Norge selge laks til Kina. Det er et enormt potensial i Kina for videre utvikling av handelen med sjømat, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Fryktet smitte

Bakgrunnen for restriksjonene på laks som ble innført i 2015 var frykt for at fiskesykdommer som PD og ILA kunne smitte over til kinesisk fisk.

De tre fylkene Troms, Nordland og Sør-Trøndelag har de siste årene stått for over 40 prosent av den totale norske lakseproduksjonen, noe som tilsvarer over 500 000 tonn.

– Dette er store oppdrettsfylker. Tilgangen på laks som kan eksporteres til Kina blir nå betydelig bedre. Den største laksen på over fem kilo er mest populær i Kina, men den er vanskelig å få tak i. Nå som flere norske sjømatprodusenter er godkjent blir det mer stor, norsk laks på det kinesiske markedet, sier fiskeriminister Sandberg.

Tett kontakt

Kinesiske matmyndigheter inspiserte flere lakseanlegg i Trøndelag, Nordland og Troms i mars. Kort tid etter reiste fiskeriministeren og norske myndigheter til Kina i mai.

– Vi har hatt flere møter med kinesiske myndigheter, og jeg tror at både den tette oppfølgingen og det at vi har møtt hverandre ansikt til ansikt har hatt betydning her. Arbeidet vi har lagt ned gir nå resultater, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Kinesiske myndigheter opphever restriksjonene på de tre fylkene med virkning fra 3. juli.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse