loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
VERSTING: Hvert fjerde kontrollerte sjokoladeprodukt inneholder melk uten at det er oppgitt. Næringsmiddelmyndighetene kritiserer industrien kraftig og peker på at allergiske reaksjoner i verste fall kan være livstruende. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Livsfarlig mangel på allergimerking

Georg Mathisen / 2016-06-14 14:01:23

12 av 97 produkter som er kontrollert i Norge, var feilmerket for allergener.

De nordiske matmyndighetene har samarbeidet for å sjekke om matprodukter har riktig allergimerking. Hvert tiende produkt i den nordiske undersøkelsen viste seg å være feilmerket.

Skjuler ingredienser

Det var produsenter og importører av ferdigmat, bakervarer, halvfabrikat av kjøtt- og fiskeprodukter og sjokolade/godteri som ble kontrollert denne gangen.

I Norge står det ikke bedre til enn i resten av Norden – snarere tvert imot. 12 av de 97 kontrollerte produktene i Norge var ikke godt nok merket.

Mattilsynet trekker frem tre av tilfellene som ekstra alvorlige. Her var det nemlig ikke bare spor av allergener: Her var allergenene en ingrediens, men uten at det sto oppført på produktet. To av de tre produktene inneholdt melk og ett egg, uten at det sto på ingredienslisten eller var merket med «Kan inneholde spor av …».

Ingen særlig bedring

Det er melk, hasselnøtter, peanøtter, egg og gluten som er analysert i produkter som ikke oppga dem på ingredienslisten.

– Vi gjorde en lignende undersøkelse for fire år siden, og dessverre har ikke næringsmiddelbransjen bedret seg nok. Det er alvorlig, siden en allergisk reaksjon i verste fall kan være livstruende, sier Ylva Sjögren Bolin. Hun er prosjektleder på det svenske Livsmedelsverket, som har ledet prosjektet.

– Allergikere må kunne stole på merkingen og slippe å bli utsatt for unødig risiko. Nordiske produsenter og importører av næringsmidler må forstå alvoret og bli bedre til å gjøre det riktig, sier Bolin.

Sjokolade verst

I 12 prosent av produktene totalt fant tilsynene melkeprotein selv om melk ikke sto på ingredienslisten eller var merket. Det er spesielt produsentene og importørene av sjokolade og bakervarer som må skjerpe seg.

– Resultatene inneværer at tusenvis av melkeallergiske barn og voksne risikerer å reagere på hvert fjerde sjokoladeprodukt og hvert tjuende bakeriprodukt som ikke oppgir melk i ingredienslisten. Det er meget viktig at bedriftene forstår at melkeallergi kan føre til like alvorlige reaksjoner som peanøtter og nøtter, sier Ylva Sjögren Bolin.

Kraftige «spor»

Noen av sjokoladeproduktene som er merket med at de «kan inneholde spor av» melk, hasselnøtter eller peanøtter, inneholder i virkeligheten så mye at halvparten av allergikerne kan reagere. Allergikere kan derfor bli nødt til å holde seg helt unna sjokoladeprodukter med denne merkingen.

Mattilsynet har fulgt opp de norske virksomhetene der det ble funnet feil. Virksomhetene har fått tilsendt analyseresultatene, og resultatene er fulgt opp som ved ordinært tilsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse