loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
UMERKET: Pressgrupper i flere land har funnet umerkede nanopartikler i maten. Industrien avviser at de skulle vært merket. (Illustrasjon: Shutterstock)

Fant nanopartikler i maten

Georg Mathisen / 2016-07-10 19:23:50

Franske miljøvernere krever forbud etter at de har funnet nanopartikler i fire matvarer.

Miljøorganisajonen Agir pour l’Environnement frykter at flere matprodukter kan inneholde nanopartikler uten at emballasjen forteller det.

E171 og E551

– Alle de fire produktene inneholdt signifikante mengder nanopartikler av titaniumdioksid og silisiumdioksid som ikke er testet eller godkjent for spising, ifølge en uttalelse fra organisajonen.

– Disse produktene skulle vært nano-merket etter europeiske regler om matinformasjon til forbrukerne.

Det handler altså om nanopartikler av E171 og E551. Men produsentene avviser at de skulle vært merket:

– Normal variasjon

– På grunn av den normale variasjonen i partikkelstørrelser i konvensjonelt, EU-godkjent titaniumdioksid er det mulig at det er en veldig liten andel partikler i nano-størrelse. Men etter anerkjente og juridiske definisjoner gjør ikke dette det til bearbeidede nanomaterialer. Derfor gjelder ikke kravene om merking, uttaler Mondelēz, som står bak to av produktene.

I tillegg til sjokoladekjeks og tyggegummi fra Mondelēz er det snakk om hermetisk kalvestuing fra William Saurin og guacamole-krydderblanding fra Carrefour.

Bruker ikke nanoteknologi

Miljøorganisajonen ber om forbud mot nanopartikler i matprodukter til det er skikkelig vurdert hvor trygge de er. Det franske trygg mat-byrået Anses skal risikovurdere nanopartikler i maten i 2017, forteller Food Navigator.

En tilsvarende studie i Australia har funnet de samme nanopartiklene i 14 vanlige matprodukter.

– Vi bruker ikke nanoteknologi. Hvis vi kommer til et punkt der vi planlegger å bruke det, skal vi sikre at miljø-, helse- og trygghetskonsekvenser er vurdert, sier en talsperson for Mondelēz.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse