loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
ALLERGENMERKING: Stadig flere reagerer på allergener i maten. (Foto: Shutterstock)

Ha kontroll på merkingen

Synnøve Prytz Berset / 2017-06-06 09:24:41

Det vil komme en oppblomstring av allergier og matvareallergener de neste årene, tror Gjermund Vogt i Eurofins. Da gjelder det å ha kontroll på varene sine gjennom hele verdikjeden.

Allergenmerking blir stadig viktigere å ha kontroll på for næringsmiddelprodusenter. Under TeMa-dagen «Merking i søkelyset» snakket Gjermund Vogt i Eurofins om hvordan man skal tilnærme seg allergenmerkingen: Fri for, spor av og ingenting.

– Skal dere ut i et marked med konkurranse? Tenk over å få de fordelene dere kan oppnå gjennom produktdeklarasjonene deres, sier Gjermund Vogt i Eurofins.

Et av de første spørsmålene man bør stille seg er om det aktuelle produktet er et mainstreamprodukt, eller om noe i ingredienslisten brukes i markedsføringen. Skal man ut i et marked med konkurranse er det lurt å få de fordelene man kan oppnå gjennom produktdeklarasjonen, råder Vogt.

– Tenk over hva dere er på jakt etter å formidle med ingredienslisten deres. Og da gjelder det å analysere først, sier han.

Oppblomstring av allergier

Ifølge Vogt vil det komme en oppblomstring av allergier og matvareallergener de neste årene. Per i dag har vi 14 allergener: Gluten, melk, trenøtter, egg, peanøtter, soya, sennep, sesam, selleri, krepsdyr, fisk, bløtdyr, lupin og sulfitt.

– Og det vil komme flere, sier Vogt.

Ofte er de som er allergiske nøye i forhold til å følge med på hva de får i seg.

– Samtidig er det litt trendy å være matintolerant, sier Vogt fleipende, og legger til at det er mye fake-news ute og går på dette området.

– Og det går utover de som virkelig er syke. Ved feilmerking kan folk bli alvorlig syke.

Ha kontroll på varene

Derfor er det veldig viktig å ha kontroll på varene sine gjennom hele verdikjeden.

– Det er mye forskjellig merking ute i butikkene. Spørsmålet er hvilke nivåer du kan akseptere det er kontaminanter på, sier Vogt.

Importerer du et produkt for eksempel fra Korea, så har de en annen allergimerking der. Kjøper du fra Japan og Kina er ikke blåskjell ansett som allergen.

– Stoler du blindt på merking på disse produktene kan du bryte europeisk lovgivning og risikere at folk blir syke av det.

ALVORLIG: – Ved feilmerking kan folk bli alvorlig syke, sa Gjermund Vogt i Eurofins under Teknologisk Matforums TeMa-dag «Merking i fokus» i slutten av mars.

Nye krav til merking

Ifølge matloven er det forbudt å omsette næringsmidler som ikke er trygge. Det skal komme tydelig frem av etiketten hvilke allergener som forekommer. 13. desember 2014 kom nye krav til merking av mat i Norge. Allergener skal stå med fremhevet skrift i ingredienslisten. I tillegg skal også matvarer som ikke er pakket inn være tydelig merket med allergener.

– Er man usikker på produktet bør man foreta en risikoanalyse, understreker Vogt.

Det har kommet ut en rapport, «Undeclared allergens in food», hvor det ble funnet at 10 % av produktene som ble undersøkt for allergener var feilmerket.

– Mattilsynet krever en grundig risikoanalyse over hvilken risiko det er for at produktet kan inneholde allergener. Er det fortsatt en risiko for spor av allergener må man merke det på produktet, sier Vogt.

Risikoanalyse

Om det er mistanke for «spor av» kan det være lurt å gjennomføre risikoanalyse om allergener og muligheter for krysskontaminering.

– Hvis du ikke finner allergener mener jeg du kan fjerne merkingen, sier Vogt og påpeker at tilbaketrekking av matvarer skjer hyppig når det gjelder allergener.

– Dette er noe man i varierende grad hører noe om i media, sier han.

Eksempel på allergenanalyser er: antistoffbaserte teknikker, DNA-baserte teknikker, kjemiske teknikker og «hurtigtester».

– Man må finne ut hvilken type test som passer best til produktet. Det er antistoffbaserte teknikker som brukes mest i dag, sier Vogt.

Hurtigmetode

I forskningsverdenen arbeides det nå med å utvikle målemetoder for direkte måling av et allergen, en hurtigmetode hvor du kan få svar innen et par timer.

– Det gjelder å ha god kontroll på innholdet og ha et godt forhold til sine underleverandører, råder Vogt avslutningsvis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse