loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
DYREVERNMERKET: Grøndalen Gård er blant de første i Norge til å få utdelt Dyrevernmerket. Her hilser vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Margaret Kaminska, på en av kyrne. Alle kyrne får gå fritt omkring, både inne og ute på jordene. (Foto: Ihne Pedersen)

Matmerking med fokus på dyrevelferd

/ 2018-09-05 09:40:40

Dyrevernalliansen lanserer nå Norges første merkeordning for mat som retter seg direkte mot dyrevelferd.

– Vi er veldig stolte og glade. Dyrevernsmerket vil komme både dyr, bønder og forbrukere til gode, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, i en pressemelding.

Frem til nå har det ikke eksistert noen merkeordning for dyrevelferd i Norge. Derfor har det vært vanskelig for forbrukerne å orientere seg hvis man ønsker mat fra dyr som har hatt det bedre.

Alternative driftsmåter

Tanken bak Dyrevernmerket er å forbedre livet til dyrene som trenger det aller mest i intensiv produksjon, ved at man skaper et marked for mat fra dyr med bedre livskvalitet.

– Ved å vise frem alternative driftsmåter synliggjør vi at det er mulig å produsere mat med bedre dyrevelferd, sier Kleveland, og legger til at når du velger mat som har Dyrevernmerket skal du føle deg trygg på at dyrene har hatt bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet. Rett og slett et bedre liv.

Kylling og storfe

Dyrevernalliansen starter med et dyreslag de mener har stort behov for bedre velferd: kylling. I tillegg er det laget kriterier for storfe som produserer både melk og kjøtt, da dette er den type husdyrproduksjon som flest bønder driver med.

Så langt har kylling fra Hovelsrud Gård og ferskost fra Grøndalen Gård blitt tildelt Dyrevernmerket, og de merkete produktene er nå i butikk. Stange har inngått en intensjonsavtale med Dyrevernmerket, og vil etter planen ha merkete kyllingprodukter klare i butikken i løpet av de neste månedene.

Høy grad av dyrevelferd

På Hovelsrud Gård mener de det er viktig å lage en kylling som lever et godt liv. Marianne Olssøn som driver gården forteller at de er stolte over å bli tildelt Dyrevernmerket.

– Det er viktig for oss å lage en kylling med høy grad av dyrevelferd. Derfor er det veldig flott å få dette stempelet som betyr at våre kyllinger lever et bedre liv. Dyrevernsmerket er viktig fordi det premierer god dyrevelferd, sier hun.

Peter Aronsen, administrerende direktør i Stange, forteller at de har en nærhet til de ti lokale bøndene som aler opp kylling under Stange-navnet, og vet at de er veldig opptatt av hvordan kyllingene har det.

– I tillegg så oppfyller vi følgende krav: Sunnere rase, enda bedre plass, naturlig dagslys, utemuligheter, miljøberikelser og naturlig fôr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse