loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SKREV UNDER: Styrelederne Sveinung Svebestad (til venstre) og Ståle Gausen tar hverandre i hånden og er enige. Bak står Hans Thorn Wittussen, visekonsernsjef og konserndirektør Nortura Råvare og medlem, og KLF-direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen. (Foto: Nortura)

Nortura og KLF balanserer sammen

Georg Mathisen / 2016-08-27 19:48:47

Erkerivalene i kjøttbransjen vil samarbeide om en ny markedsordning for kjøtt og egg.

Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) er enige om å samarbeide om et felles forslag for ny ordning for markedsbalansering av kjøtt og egg, forteller de to i en felles pressemelding.

Råd for markedsbalansering

– Vi trenger en felles finansiert ordning for markedsbalansering av kjøtt og egg i Norge, sier styrelederne Sveinung Svebestad (Nortura) og Ståle Gausen (KLF).

Forslaget innebærer blant annet at Nortura fortsatt er markedsregulator, men at det opprettes et råd for markedsbalansering for kjøtt og egg der både KLF og Nortura er representert.

Vil forenkle

Forslaget er fremforhandlet i sommer. Målet til KLF og Nortura har vært å få hele norsk egg- og kjøttbransje til å samle seg rundt ett felles innspill til den nye landbruksmeldingen. De ferske samarbeidspartnerne har villet forenkle og få til fleksibel regulering av råvaremarkedene.

– Det har vært viktig for både Nortura og KLF å selv ta ansvar for å foreslå en effektiv, konkurransenøytral, forutsigbar og rettferdig markedsordning til beste for bøndene og forbrukere i hele landet, sier de to styrelederne.

Ekstern revisjon

En ekstern revisjonsordning skal styrke kontrollen med måten Nortura regulerer markedet på. Informasjonsrutinene skal gjennomgås og revideres for å sikre likebehandling, og det foreslås at reguleringen også skal gjelde for skåret kjøtt.

Nortura skal skilles organisatorisk fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt og Animalia, og det skal utredes om de to organisasjonene skal slås sammen eller fortsette som to separate virksomheter.

– Det er en merkedag når KLF og Nortura har kommet til enighet om markedsbalansering. Nå vil vi sammen arbeide for gjennomslag både i regjeringen og stortinget, sier Svebestad og Gausen.

Applaus fra NHO

Fra NHO Mat og Drikke får den nye markedbalanseringen applaus:

– Forutsigbare og balanserte markeder er viktig for norsk matindustri. Avtalen mellom Nortura og KLF om en ny ordning for markedsbalansering vil kunne sikre forutsigbarhet for hele verdikjeden, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk.

– I den videre prosessen blir det viktig å videreutvikle sentrale elementer i markedsbalanseringen som konkurransenøytralitet, transparens og forutsigbarhet, samt å skape trygghet og tillit blant aktørene, understreker Brubakk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse