loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
LAKSEKONTROLL: – Vi må sikre oss at eksportsystemet fungerer, at eksportaktørene er sitt ansvar bevisst og følger kravene i lakseprotokollen, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet. (Foto: Mattilsynet)

Øker kontrollen med lakseeksport

/ 2018-02-15 08:46:17

Mattilsynet mistenker et eksportfirma og et lakseslakteri for å ha eksportert laks til Kina fra oppdrettsanlegg med fiskesykdommen PD.

Dette er et brudd på lakseprotokollen med Kina og Mattilsynet har anmeldt virksomhetene til politiet og suspendert dem fra eksport til Kina.

– I tillegg øker vi kontrollen av eksporten av fersk laks til Kina for å sikre oss at aktørene følger kravene i lakseprotokollen, sier administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein, i en pressemelding.

I fjor undertegnet Norge og Kina en lakseprotokoll hvor partene ble enige om at det kun kan eksporteres laks uten mistanke eller påvisning av fiskesykdommene ILA eler PD. Kravet gjelder på oppdrettsanleggsnivå og ikke på sone- eller fylkesnivå. Ansvaret for å oppfylle fiskehelsekravet har lakseprodusentene og eksportørene.

Fiskehelse ikke mattrygghet

Kravet om PD- og ILA-fri laks er et fiskehelsekrav og har ingenting med mattrygghet å gjøre. Laks med PD-virus er trygg å spise.

– Likefult må sjømataktørene respektere kravene og følge dem, sier Gjein.

Det er eksportfirmaet Ocean Quality AS og lakseslakteriet Bremnes Seashore AS Mattilsynet mistenker for å ha eksportert laks fra anlegg med PD.

– På grunn av politietterforskningen kan vi ikke uttale oss om saken. Virksomhetene er inntil videre suspendert for lakseeksport til Kina, sier Gjein.

Bedre dokumentasjon

På bakgrunn av anmeldelsen og de kinesiske inspeksjonene neste måned, øker Mattilsynet kontrollen med eksportpartier med fersk laks til Kina. Konkret må eksportører dokumentere bedre hvilke oppdrettsanlegg laksen kommer fra. I tillegg vil Mattilsynet kontrollere flere vareparti.

– Vi må sikre oss at eksportsystemet fungerer, at eksportaktørene er sitt ansvar bevisst og følger kravene i lakseprotokollen, sier Gjein.

Kinesiske myndigheter er orientert om anmeldelsen og tiltakene med økt kontroll. Mattilsynet har tett dialog med dem via ambassaden og fortsetter planleggingen av inspeksjonen neste måned.

– Norske myndigheter har arbeidet lenge og lagt ned mye ressurser for få til en lakseavtale med Kina. Ansvaret for å følge avtalen har næringsaktørene, og vi forventer at kravene følges, avslutter Gjein.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse