loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Mattilsynet har inntrykk av at bransjen er seriøs, men at den ikke prioriterer merking høyt nok. (Illustrasjonsfoto av tilfeldige produkter – disse produktene er ikke blant dem der det er påvist feil)

Stryker på «Merkesjekken»

Georg Mathisen / 2015-11-24 10:03:10

Nesten to av tre kjøttprodukter er feilmerket, og flertallet har feil allergimerking.

Mattilsynet har gjennomført «Merkesjekken» for tredje gang. Denne gangen er det kjøttproduktene som er kontrollert. Nesten to av tre produkter har mangelfull eller feil merking.

 Må bedre rutinene

– Flest avvik fant vi på merking av allergener, tilsetningsstoffer og mengdeangivelse av ingredienser. Det er nedslående at vi fortsatt finner såpass mange avvik, sier kampanjeleder Ingvild Tømmerberg Sletta.

Bransjen må bedre rutinene sine for å sikre riktig merking av kjøttprodukter, konstaterer hun i en pressemelding.

103 produsenter hadde mangler

Mattilsynets inspektører vurderte 259 kjøttprodukter fra 140 virksomheter. Det var mangler ved 168 produkter fra 103 virksomheter. Flest avvik fant tilsynet i varmebehandlede kjøttprodukter, som eksempelvis pølser og påleggsprodukter.

– Merking er et av forbrukernes viktigste verktøy for å kunne vite hva de velger å kjøpe. Hensikten med merkingen er å sikre forbrukerne tilstrekkelig og korrekt informasjon om varens art, sammensetning og egenskaper. Dette blir ikke ivaretatt når kravene brytes, sier Sletta.

54 prosent feilmerket allergener

40 prosent av produktene hadde en annen mengde av forskjellige ingredienser enn det merkingen oppgir. 46 prosent hadde avvik i merkingen av tilsetningsstoffer, og 54 prosent hadde avvik i merkingen av allergener.

– Vi følger opp alle avvik. I første omgang i alle virksomhetene der vi hadde merknader til merkingen. Deretter gjennom dialog med næringen for å være tydelig på hva vi forventer, samt få vite hva de trenger for å forbedre seg, heter det i meldingen fra Mattilsynet.

Gamle krav

De punktene der feilene er flest, handler om gamle krav som ikke ble endret da det kom nye regler i fjor.

– Vi har inntrykk av at bransjen er seriøse, men at de ikke prioriterer merking høyt nok. Merking er forbrukernes viktigste verktøy for å ta informerte valg, skriver Mattilsynet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse