loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
ANALYSE: De utvalgte olivenoljene ble analysert både kjemisk og av et smakspanel. (Foto: Mattilsynet)

For dårlig kontroll på olivenoljer

Synnøve Prytz Berset / 2017-05-09 09:06:34

Seks av 14 olivenoljer som Mattilsynet har analysert holdt ikke mål og var ikke «extra virgin» selv om de var merket som dette.

Mattilsynet og Tolletaten har de siste årene økt innsatsen mot matkriminalitet. I forbindelse med deres deltakelse i Europols årlige kampanje mot matkriminalitet og varer som selges med lavere kvalitet enn de er merket som, utførte de i april analyser av en rekke olivenoljer.

I det norske markedet ble det tatt ut olivenoljer fra de tre største dagligvarekjedene Rema, NorgesGruppen og Coop, samt fra mindre importører i markedet. Extra Virgin Olivenolje er høyeste kvaliteten på olivenoljer, og stammer fra den første kaldpressingen ved produksjonen. Det kreves høy standard på råvarene i produksjonen om man skal kunne anvende denne kvalitetsbetegnelsen.

Seks av 14 olivenoljer som Mattilsynet har analysert, var ikke «extra virgin» selv om de var merket som dette.

Smak og luktetester

Olivenoljene ble analysert både kjemisk og med smakspanel. Smak og luktetester er viktig for å kunne definere at en olje er av den ypperste kvaliteten «extra virgin». Åtte olivenoljer besto analysen, seks olivenoljer gjorde det ikke. Det ble deretter nedlagt omsetningsforbud for fire oljer fordi de var harske. For de to resterende oljene med feil kvalitet, ble det gitt varsel om å trekke varene tilbake og at de må merkes om som «Virgin olivenolje».

– Selv om dette var en liten andel av alle olivenoljer som selges i Norge, og det var et målrettet uttak, synes vi det er bekymringsfullt at nesten halvparten av de undersøkte oljene var av dårligere kvalitet enn det de ble markedsført som. Sett i lys av at olivenoljer er blant de 10 produkter som det svindles mest med, forventer vi at bransjen har stor oppmerksomhet på kvaliteten av denne type varer. Vår kontroll viser at dette kanskje ikke er tilfelle, sier Ole Fjetland, direktør for avdeling mat i Mattilsynet, i en pressemelding.

Importørene er ansvarlige for å forsikre seg om at varer de fører inn i landet er det de markedsføres som. Hvis det er slik at importøren er lurt, kan dette være tegn på manglende egenkontroll ved innførsel.

Del av Europol-Interpols operasjon

Denne kampanjen var en del av Europol-Interpols operasjon «OPSON VI», hvor 61 land deltok. Det ble avdekket svært omfattende organisert kriminalitet med matvarer, blant annet mineralvann, alkoholholdige drikker, sjømat, olivenolje og kaviar til en estimert verdi av 230 millioner euro.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse