loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
DIGITALISERING: Digitalisering av fjøset vil gi enda bedre dyrehelse, mindre antibiotikabruk og lavere klimagassutslipp. (Foto: Tine)

Digitalisering gir bedre dyrehelse

/ 2017-05-31 08:15:28

Gevinstene ved å digitalisere melkeproduksjonen er mange: – Det er bra for kua, folkehelsa og klimaet, sier veterinær i Tine, Gunnar Dalen.

Norge er et av de landene i verden med størst tetthet av robotbruk. Mellom hver tredje og fjerde liter melk går nå gjennom en melkerobot.

– Gevinsten for bonden har blant annet vært en mer fleksibel arbeidsdag. Når du ikke lenger trenger å være i fjeset til faste tider, er det lettere å følge under i barnehagen eller hente på fotballtreningen, skriver Tine i en pressemelding

Reduserer bruk av antibiotika

I tillegg vil robotene gi melkeproduserende kuer bedre oppfølging av helsen – og lavere klimautslipp.

Framtidig sensorteknologi vil både kunne hjelpe bonden med å sjekke melkens kvalitet og avgjøre når kua trenger tilsyn fra en veterinær. Ved å gi beskjed tidlig nok, kan teknologien bidra til å redusere bruken av antibiotika ytterligere, og forebygge framveksten av antibiotikaresistente bakterier.

– En robot skal likevel aldri vurdere antibiotikabehandling av ei ku, men heller varsle om unormale verdier. Dette kan bonden benytte som tilleggsinformasjon når vedkommende skal ta en beslutning om å eventuelt tilkalle veterinær, påpeker veterinær i Tine og doktorstipendiat, Gunnar Dalen.

Allerede i dag kan teknologien gi mye informasjon til bonden: som hvor mye kua beveger seg i løpet av en dag og hvordan stoffskiftet er eller andre problemer.

– Dette er viktige parametere på om ei ku har det bra. Av og til forekommer det også mobbing i fjøset – altså at et dyr blir fryst ut og plaget av flokken. Det kan gå tøft for seg når ei ku veier 600 kilo, sier Dalen.

Mindre klimautslipp

God kuhelse medfører også at kuene produserer mindre metangass, en fordøyelsesgass som er skadelig for klimaet. Årsaken til dette er at friske dyr trenger mindre fôr for å produsere melk, og mindre fôr gir mindre metangassproduksjon.

– Dermed står friske dyr for et mindre klimagassutslipp per melkeglass enn syke dyr, avslutter Dalen.

Et moment ved god kuhelse som sjelden trekkes fram, er at friske kuer også produserer mindre metangass, en fordøyelsesgass som er skadelig for klimaet. Grunnen til dette, er at friske dyr trenger mindre energi – eller fôr, for å produsere melk. Og mindre fôr gir mindre metangassproduksjon. Dermed står friske dyr for et mindre klimagassutslipp per melkeglass enn syke dyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse