loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
AMFETAMIN: Dette produktet inneholdt amfetamin og reseptpliktige legemidler som ikke var deklarert på pakken. Det inneholdt også en rekke plantebaserte ingredienser klassifisert som legemidler. Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet oppfordrer alle som kjøper kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker, til å tenke seg svært grundig om.

Doping og narkotika i kosttilskudd

Georg Mathisen / 2018-04-23 19:42:00

Mer enn hvert tredje kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker inneholder narkotika, anabole steroider, koffein eller reseptpliktige legemidler. I verste fall er produktene livsfarlige.

Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, svært høyt koffeininnhold og reseptpliktige legemidler i 27 av 70 kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker.

Det var i løpet av fjoråret at Tollvesenet beslagla 70 ulike kosttilskudd på postterminalen på Alnabru. Statens legemiddelverk analyserte produktene.

Livsfarlig

Flere av kosttilskuddene inneholdt legemiddelstoffer som bare skal tas i samråd med lege. For høye doser kan gi bivirkninger som synsforstyrrelser, skjelving, hodepine, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe og i verste fall død. For høye doser er spesielt farlig for hjertepasienter.

– Innførsel av produkter med innhold av narkotika og anabole steroider er ulovlig og vil bli politianmeldt. Vi fant også flere eksempler på at virkestoffer vi fant i analysene, ikke står oppført i ingredienslisten til produktene. Dette er ekstra farlig fordi folk ikke vet hvilken fare de utsetter seg for, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Advarer mot utenlandske nettbutikker

– Mattilsynet anser faren for helseskade ved inntak av disse produktene som så høy at vi ønsker å advare publikum mot dem, sier hun.

– Produktene er bestilt via utenlandske nettbutikker og Mattilsynet har derfor varslet andre lands myndigheter via våre internasjonale meldesystemer. Vi oppfordrer alle som kjøper kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker, til å tenke seg svært grundig om, sier Merethe Steen.

Omsetningsforbud for åtte kosttilskudd

De som selger kosttilskudd, har ansvar for at produktene er trygge og at merkingen og markedsføringen er riktig og ikke villeder forbrukerne.

Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med produkter som selges på det norske markedet. Tilsynet tarstikkprøver til analyser og kontroll av merking og markedsføring hvert år.

I 2017 sjekket tilsynet 101 produkter fra norske importører og produsenter. Analysene resulterte i omsetningsforbud for åtte produkter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse