loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Importert: Det er funnet E. coli-bakterier resistente mot antibiotikumet kolistin i scampi importert fra Bangladesh og rått hundefôr fra Storbritannia. (Illustrasjonsfoto)

Fant kolistinresistente bakterier

/ 2017-06-09 08:53:57

E. coli-bakterier resistente mot antibiotikumet kolistin er funnet for første gang i Norge.

Disse ble funnet i scampi importert fra Bangladesh og i frossent, rått hundefôr importert fra Storbritannia.

Import øker risikoen

Gjennom overvåkningsprogrammet NORM-VET undersøker Veterinærinstituttet, på oppdrag fra Mattilsynet, forekomsten av antibiotikaresistens i vanlige bakterier i fôr, dyr og mat. Resultatene oppsummeres i NORM-VET-rapporten som publiseres hver høst.

Kolistin er et antibiotikum som benyttes til å behandle infeksjoner forårsaket av multiresistente mikrober hos mennesker. I mange land brukes dette også til matproduserende dyr, noe som ikke er tillatt i Norge.

– Når kolistinresistens med dette genet påvises i Norge, viser det at blant annet import av matvarer og stor reisevirksomhet øker risikoen for å finne slike antibiotikaresistente bakterier også her til lands. Det påviste genet er ekstra uønsket fordi det kan overføres til andre beslektede bakterier. Det er likevel grunn til å understreke at vi i Norge har en mer gunstig resistens-situasjon enn omtrent alle andre land, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Krever koordinert innsats

De informerer videre om at alle typer E. coli dør under vanlig varmebehandling, som for eksempel steking. Vanlig, god kjøkkenhygiene er det viktigste tiltaket mot alle slags bakterier i mat. Det finnes alltid en risiko for at rått kjøtt og rå scampi kan inneholde bakterier og andre smittestoffer, og det er derfor viktig å håndtere det på en slik måte at du unngår å bli smittet. Rått hundefôr kan alltid utgjøre en fare for bakteriesmitte.

Stort forbruk av antibiotika er hovedårsaken til antibiotikaresistens. Norge er et av de landene som bruker aller minst antibiotika i matproduksjon, og har handlingsplaner for ytterligere reduksjon av forbruket både til mennesker og dyr.

Det er ikke tillatt med forebyggende bruk av antibiotika til matproduserende dyr i Norge.

– For å bevare den gode situasjonen vi har i landbruket, kreves koordinert innsats fra myndigheter, næring og forskningsmiljøer, spesielt i en situasjon hvor problemet med antibiotikaresistens vokser i andre land, skriver Mattilsynet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse