loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SALATBAR: Bama har utviklet et nytt konsept for salatbarer som bidrar til ferskere salat og mindre svinn. (Foto: Bama)

Ferskere salat med QR-koding

Synnøve Prytz Berset / 2018-03-21 09:06:01

– Full sporbarhet på hvert enkelt produkt gir blant annet mye mindre matsvinn, sier Thomas Eie i Bama Industri. De har nå utviklet et nytt konsept som gir full kontroll på temperatur og ferskhet i salatbarer.

At frukt og grønt er sunt er en av de få tingene ekspertene kan enes om.

– I Bama pleier vi å si at største helserisiko forbundet med frukt og grønt er å ikke få i seg nok, sier senior emballasjeutvikler Thomas Eie i Bama.

Økt helsefokus

Konsum av frukt og grønt per capita har vært svakt økende de siste årene, spesielt konsumet av bær og grønnsaker.

– Det generelle helsefokuset driver denne utviklingen, i tillegg til smak, kvalitet og tilgjengelighet, påpeker Eie.

Barrierer som hindrer folk i å spise mer av disse produktene er: manglende kunnskap, dårlig kvalitet, til tider høy pris, og tilberedningstid.

– Dette siste er noe vi har jobbet en del med i Bama Industri, sier Eie.

Målet er passe gassutveksling

Emballering av levende produkter er ikke så enkelt. De konsumerer O2 og produserer CO₂ (respirasjon). Emballasjen kan ikke være for tett, da går pakningen tom for oksygen og produktet råtner. Og er emballasjen for åpen respirerer produktet for mye og holdbarheten går ned.

– Emballasjen må være tilpasset produktets respirasjon ved den aktuelle lagringstemperatur. Det er ikke så lett siden både respirasjon og lagringstemperatur kan variere, forklarer Eie.

Målet med emballeringen er en passe gassutveksling slik at respirasjonen senkes og holdbarheten økes på grunn av riktig atmosfære inni pakningen.

– Det høres lett ut, men det kan være vanskelig. Noen ønsker for eksempel å blande to produkter med ulike krav, sier Eie, og understreker at produktene uansett på beskyttes for uttørking.

– Mange er sinte på plasten, men det handler om produktenes holdbarhet. Pakker vi i plast går svinnet ned, og svinnet trumfer alt. For miljøet er mindre matsvinn viktigst.

Gjenvinnbar

I tillegg til å forhindre svinn skal emballasjen også helst kunne gjenvinnes.

– Vi vurderte veldig et plastmateriale med kalk/talkumholdige materialer, men det slo vi fra oss. Biopolymerer, PVC, PC og PS er vi også skeptisk til blant annet fordi det ikke finnes noen materialstrøm for disse, forteller Eie.

PE, PP og PET basert på «grønt karbon» eller resirkulerte materialer ønskes derimot velkommen i Bama, som også jobber mye med emballasjeoptimering.

– Vi har spart masse emballasje på å optimere. Det er mye penger å spare på å ha optimert emballasje. Og så er det et myndighetskrav.

PackMan

For å hjelpe med optimeringen og sikre seg god oversikt over egen emballasjebruk har Bama i samarbeid med Emballasjeforeningen og NOK (Næringslivets Emballasjeoptimeringskomite) fått Østfoldforskning til å lage et webbasert verktøy for emballasjeoptimering: PackMan – Packaging Management Tool. Verktøyet har også en modul for å dokumentere optimering av emballasjen i henhold til CEN-standardene.

– Tanken er å tilby verktøyet til alle interesserte norske emballasjebrukere for å fremme arbeidet med emballasjeoptimering og avfallsreduksjon i Norge, men internasjonal markedsføring utelukkes ikke, sier Eie.

Nytt, selvbetjent salatbar-konsept

I et samfunn med stadig flere singelhusholdninger og mer «nomadeforbruk» tilbyr salatbarkonseptet en måte å øke tilgjengeligheten av sunne og ferske produkter.

Bama har nå utviklet et nytt konsept som gir full kontroll på temperatur og ferskhet i verdikjeden. Ved hjelp av QR-kodemerking og engangsbeger i miljøvennlig rPET blir salatbarene mer hygieniske og maten tryggere, forklarer Eie.

– Nå vet man nøyaktig hvor lenge produktene har ligget i salatbaren. Ved hjelp av en app varsles det når produktene har lagt for lenge.

Mindre svinn

Appen sender ut varsler ved temperaturavvik, når produktets holdbarhet går ut og når salatbaren må rengjøres. I appen finner man også oversikt over lagerstatus, svinn, liggetid og temperatur. Samt mulighet for auto-ordre.

Salatbarene følges også med nettbrett og vekt slik det som må kastes registreres. Her får du et mål på svinnet og kan planlegge bedre for å få redusert svinnet. Appen kan også brukes til statistikk.

– Full sporbarhet på hvert enkelt produkt gir blant annet mye mindre matsvinn fordi man slipper å tømme salatbaren hver kveld og kaste alle restene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse