loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Seniorrådgiver Julie T. Håland i Mattilsynet

Har undersøkt silikon i matemballasje

/ 2018-05-30 08:56:30

Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet.

På grunn av sine gode fysiske og kjemiske egenskaper har silikon blitt brukt i matkontaktmaterialer. Stoffet er varmestabilt og fleksibelt, og brukes gjerne i bakeutstyr, kjøkkenredksaper og til lå belegge papir for å gjøre det vann- og fettbestandig.

På oppdrag fra Mattilsynet har danske DTU analysert 49 silikonholdige matemballasje-produkter på det norske markedet.

Produsentansvar

Selv om det ikke finnes et detaljert regelverk for silikonprodukter, slik det gjør for plastemballasje, er det likevel et krav om at stoffer ikke skal overføres fra emballasjen til mat eller drikke i mengder som kan være helseskadelige. Produsentene har et spesielt ansvar for å kjenne til uheldige effekter ved stoffene de bruker.

Silikonprodukter kan inneholde rester av siloksaner som igjen kan overføres (migrere) til maten.

Kartlegging

Migrasjonstestene viste ingen overskridelser av de verdiene som Mattilsynet anser som akseptable, såkalte aksjonsverdier.

Nivåene i silikonbelagt papir var under de målbare nivåene. Dette er bra, ettersom silikonbelegg gjerne brukes istedenfor å behandle papir med fluorerte stoffer for å få de fett- og vannavstøtende effektene.

– Mattilsynet har kun analysert 49 produkter og analysene er ment som en mindre kartlegging for å få ny kunnskap. Produsentene har ansvaret for å produsere trygge produkter. Det er også viktig at importører kjenner sitt ansvar om å ikke ta inn produkter som kan være helseskadelige, sier seniorrådgiver Julie T. Håland i Mattilsynet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse