loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
INSPEKSJON: I mars kommer kinesiske inspektører for å inspisere lakseslakterier i Troms, Nordland og Sør-Trøndelag. (Foto: Mattilsynet)

Skal inspisere norske lakseslakterier

/ 2018-02-05 08:39:23

Inspektører fra kinesiske matmyndigheter kommer til Norge i mars for å inspisere lakseslakterier og lære mer om norsk oppdrett.

– Vi håper inspeksjonen resulterer i oppheving av utestengelsen av hel sløyd laks med gjeller fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag, sier Malin Florvåg, seksjonssjef i Mattilsynet, i en pressemelding.

Kinesiske myndigheter stoppet i 2015 import av hel sløyd laks med gjeller fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag etter at de fant ILA-virus på laksen derfra. Utestengelsen kan først oppheves etter inspeksjoner i Norge. Mattilsynet inviterte derfor i januar kineserne til inspeksjon.

– Vi er veldig fornøyd med at de kommer. Vi håper inspeksjonene resulterer i at alle anlegg uten ILA og PD kan eksportere fisk til Kina, sier Florvåg.

Kravet må overholdes

I fjor ble Kina og Norge enige om at det ikke kan eksporteres laks fra oppdrettsanlegg hvor det er mistanke eller påvist ILA eller PD. Kravet gjelder på oppdrettsanleggsnivå og ikke på sone- eller fylkesnivå.

– Det er helt avgjørende at alle eksportører følger kravet. Ellers setter de handelen med Kina i fare, sier Florvåg.

Kommer også for å lære

De kinesiske inspektørene skal også få kunnskap om norsk oppdrett og hvordan Mattilsynet fører tilsyn med næringen.

–  Kina er også store på fiskeoppdrett, men deres oppdrett er veldig forskjellig fra vår. Besøket gir oss mulighet til å vise hvordan vi løser det, avslutter Florvåg.

Inspeksjonene vil foregå i perioden 7. og 15. mars.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse