loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
GODE RESULTATER: Forebyggende innsats fra svinenæringen og den enkelte produsent har gitt gode resultater i kampen mot MRSA. (Foto: Shutterstock)

Kampen mot antibiotikaresistens nytter

/ 2018-02-15 15:44:54

Ingen av prøvene Mattilsynet tok fra svinebesetninger i 2017 var positive for skadelig variant av MRSA.

I 2017 tok Mattilsynet ut prøver fra 826 svinebesetninger i Norge.

– Ingen av prøvene var positive for den varianten av MRSA vi har kjempet for holde unna norske svinebesetninger i flere år. Det er svært gledelig og viser at kampen mot antibiotikaresistens i landbruket har fått en liten seier i 2017, sier Karen Johanne Baalsrud, direktør for planter og dyr i Mattilsynet, i en pressemelding.

Om MRAA etablerer seg fast i landbruket vil det komme til å bli kostbart for helsesektoren som da  må igangsette smittetiltak.

– MRSA smitter mellom griser og mennesker, og dersom bakterien finner veien inn til sykehus og pleieinstitusjoner kan det få alvorlige følger for pasientene, sier Baalsrud.

Forebyggende innsats fra svinenæringen og den enkelte produsent har gitt gode resultater.

Tre nye typer MRSA

– Det gledelige her er at vi ikke fant den MRSA-typen vi har kjempet mot i flere år nå. Men derimot ser vi at vi har funnet 3 andre varianter av MRSA hos gris, kjent fra andre deler av samfunnet. Det er ikke sikkert at de er like skadelige, derfor trenger vi mer forskning. Varianter av MRSA som vi ser har evne til å etablere seg og spre seg mellom mennesker og dyr vil vi bekjempe, sier Baalsrud.

Jo tidligere man oppdage en smittet besetning, desto mindre blir konsekvensen og kostnadene for samfunnet.

– Svinenæringa har en struktur som er preget av tett kontakt og mye flytting av dyr, derfor kan et tilfelle av MRSA spre seg raskt over hele landet. Det er grunnen til at vi hvert eneste år bruker mye tid og ressurser på å overvåke tilstanden i norske svinebesetninger. Kort oppsummert så er vi veldig godt fornøyd med hva fjorårets tall viser. Forebyggende innsats fra svinenæringen og den enkelte produsent har gitt gode resultater, sier Baalsrud.

Nøkkeltall for 2017:

Antall gårder testet: 826, hvorav:

Avlsbesetninger: 85

Purkeringer (sentrale oppdrettere som sender gris til mange gårder): 12

Smågrisbesetninger: 729

Antall positive besetninger: 3

Antall funn av husdyrassosiert MRSA: 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse