loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
VERST: Broccoli, chilipepper og gulrot var blant matvarene der det ble funnet for mye rester av plantevernmidler i 2015. (Foto: Erling Fløistad, Nibio)

Lite sprøytemidler i maten

Georg Mathisen / 2016-06-16 20:13:42

Innholdet av plantevernmiddelrester i norske næringsmidler er lavt, melder Mattilsynet.

Det årlige tilsynsprosjektet viser at mer enn 98 prosent av prøvene som ble analysert i fjor, var innenfor de fastsatte grenseverdiene. Det er omtrent den samme andelen som tidligere år.

1305 prøver

Nibio har analysert 1305 prøver av ferske, fryste eller prosesserte matvarer. Målet er at prøvene som tas ut, skal gjenspeile det norske kostholdet.

I alt 118 ulike vareslag av frukt, grønnsaker, barnemat, animalske produkter, korn/ris og andre næringsmidler fra 69 forskjellige land ble analysert. Av de 1305 prøvene var 65 prosent importerte og 35 prosent norskproduserte næringsmidler.

Laos, Thailand og Vietnam

I prøvene av vegetabilsk opprinnelse fant Nibio rester av 132 ulike plantevernmidler. I 17 prøver – 1,3 prosent – var funnene over grenseverdiene. Men når sikkerhetsmarginen er trukket fra, er det 10 prøver – 0,8 prosent – som står igjen.

15 av de 17 prøvene var varer som var importert fra land utenfor EU. Tre prøver var direkte helsefarlige: I bønner med belg fra Laos, brokkoli fra Thailand og chilipepper fra Vietnam.

Én norsk prøve viste ulovlig bruk av plantevernmiddelet diazinon i gulrot.

– Trygg mat

– Så lenge mengden med plantevernmiddelrester er under grenseverdiene, er maten trygg å spise. Vi har forståelse for at folk blir bekymret for at det er spor av plantevernmidler i maten, men det er viktig å forstå at det er mengden som er avgjørende, sier seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

– Vi vet mer om maten vår i dag enn noensinne, men samtidig trenger vi mer kunnskap om mulige kombinasjonseffekter av alle disse stoffene, sier hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse