loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MEDIUM STEKTE HAMBURGERE: Selv om risikoen for sykdom er liten, bør utsatte grupper som gravide, små barn og andre med nedsatt immunforsvar ikke spise medium stekte hamburgere. (Foto: SCANPIX)

Mattilsynet: Hamburgere bør gjennomstekes

/ 2017-08-09 09:19:42

I sommer har Mattilsynet mottatt melding om to personer som har blitt syke av den fryktede EHEC-bakterien, trolig etter å ha spist hamburgere som ikke var gjennomstekt.

Hamburgere er populær sommermat, både hjemme og restaurant. Men de bør være skikkelig gjennomstekte før de legges på tallerkenen.

En økende trend i restaurantbransjen er at man serverer hamburgere med rosa kjerne for å gi en bedre smaksopplevelse. Utfordringen med medium stekte hamburgere er ifølge Mattilsynet at kjernetemperaturen ikke blir høy nok til å drepe alle bakterier.

Tradisjonelt tilberedes hamburgere ved at kjøttdeig formes og stekes til en kjernetemperatur over 70 grader. Denne varmebehandlingen er under normale omstendigheter nok til å drepe eventuelle sykdomsfremkallende bakterier.

Hamburger er ikke biff

I utgangspunktet er kjøttdeig et produkt med større risiko for sykdom enn et helt stykke kjøtt. Hele biffer er for eksempel tilnærmet sterile på innsiden. Derfor vil varmebehandling av overflaten være nok til å trygge produktet, selv om kjøttet er rødt i midten.

– Ved kverning av kjøtt blir bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Samtidig får de lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet. Dette gir gode vekstvilkår for bakteriene og medfører at produkter av kvernet kjøtt har kort holdbarhet. Slike produkter bør derfor gjennomstekes før servering, forteller avdelingssjef Marit Kolle ved Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum, i en pressemelding.

Syke av EHEC-bakterien

Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum har i sommer mottatt melding fra Folkehelseinstituttet om to personer som har blitt syke av EHEC-bakterien (enterohemoragisk E. coli), mest sannsynlig etter å ha spist hamburgere som ikke er gjennomstekt.

– Det dreier seg om to voksne personer som har vært syke med blodig diaré. Det er påvist EHEC hos begge. Videre analyser av bakteriene hos de syke, viser at bakteriene sannsynligvis kommer fra en felles kilde. Intervju av de syke og kartlegging av hva de har spist, gir opplysninger om at begge to har spist hamburgere som ikke har vært gjennomstekt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

De aktuelle måltidene er inntatt på to forskjellige restauranter i Oslo, men undersøkelser Mattilsynet har gjort viser at de to restaurantene har mottatt kjøttdeig som råvare til hamburgere fra samme leverandør og av samme parti. Det vurderes derfor som sannsynlig at det er denne råvaren som er smittekilden og opphavet til sykdommen.

Bør ha klare rutiner

Mattilsynet understreker spesielt at medium stekte hamburgere ikke bør spises av utsatte grupper som gravide, små barn og andre med nedsatt immunforsvar. Og restauranter bør ha klare rutiner slik at de unngår å servere medium stekte hamburgere til utsatte grupper.

– Restauranter som serverer medium stekte hamburgere bør opplyse kundene sine om dette på forhånd, sier Marit Kolle.

Videre anbefaler Mattilsynet også at restauranter som ønsker å servere medium stekte hamburgere av kvernet kjøtt selv står for kverningen. Dette sikrer kontroll med prosessen på stedet, i tillegg til at bakteriene vil ha vesentlig kortere tid på seg til å øke i antall.

– Som forbruker kan du stille spørsmål til restauranten til hvor råvarene kommer fra og hvordan de tilberedes, anbefaler Kolle.

Både hjemme og ute

Mattilsynets råd gjelder både for spisesteder og ved steking og grilling av hamburgere hjemme.

– Vi har sett eksempler på at emballerte hamburgere kjøpt i kjøledisken i dagligvarebutikkene kommer med anbefalinger om tilberedning som vil gi hamburgerne en rosa kjerne, sier Marit Kolle. De samme rådene om å gjennomsteke hamburgere gjelder både for restauranter og ved tilberedning på grillen hjemme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse