loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
UT PÅ MARKEDET: Nå kan Orkla selge de 200 tonnene med Nugatti som har stått sperret på lager.

Mattilsynet opphever Nugatti-stopp

Georg Mathisen / 2016-06-09 19:19:39

Mattilsynet har opphevet vedtaket sitt om å pålegge Orkla å kaste en halv million bokser Nugatti.

I april påla Mattilsynet Orkla Foods å destruere Nugatti nok til 13,7 millioner brødskiver. Orkla hadde importert og satt i produksjon et parti med hasselnøttpasta fra Tyrkia uten å fremstille den for grensekontroll.

Ba om bot

Orkla innrømte feilen, men mente det ville være en stor overreaksjon å kaste et stort parti med trygg mat. Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken ba om en bot i stedet for destrueringen, og Orkla klaget på vedtaket. Saken havnet også i Stortinget på grunn av at det er et vedtatt mål å redusere matkastingen i Norge.

Nå har matprodusenten fått medhold. – Orkla har brutt regelverket på en rekke punkter, men Mattilsynet finner likevel å kunne la Orkla omsette det gjeldende varepartiet, konstaterer Mattilsynet.

Muggsoppgifter

Importen av nøttepasta følger strenge regler på grunn av faren for muggsoppgifter – aflatoksiner. I denne saken har Mattilsynet funnet ut at det nøttepastaen ble kontrollert inn i EU på grensen til Bulgaria, i tillegg til at det er tatt prøver i Tyrkia og at Orkla selv har tatt prøver.

Tilsynet har bestemt seg for å stole på dokumentasjonen.

Ikke like fleksible neste gang

– Orkla har brutt importregelverket på flere punkter, noe vi ser alvorlig på. Orkla har ansvar for at denne type varer skal fremstilles for grensekontroll og de må sørge for at alle dokumenter som viser at varen er trygg, følger med. Ved gjentatte brudd vil ikke Mattilsynet nødvendigvis opptre med slik fleksibilitet, sier direktør Elisabeth Wilmann, direktør i Mattilsynet.

– Vi er veldig glade for at Mattilsynet kom til denne frem til dette og vi slipper å kaste 200 tonn med mat, sier Dag Olav Stokken til VG nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse