loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KOSTTILSKUDD: Hvert år undersøker Nifes innholdet av uønskede stoffer i marine oljer til kosttilskudd. (Foto: Helge Skodvin, Nifes)

Fant miljøgifter i hvalolje og havmusolje

Georg Mathisen / 2016-12-10 15:39:39

Nifes har funnet for mye miljøgifter i oljer fra hval og havmus.

Det er store forskjeller, viser en undersøkelse som Nifes har gjort av uønskede stoffer i marine oljer. En havmusolje og en hvalolje hadde nivåer over grenseverdiene, og Mattilsynet ble varslet så fort det ble oppdaget.

Dioksin og PCB

Nifes undersøker innholdet av uønskede stoffer i marine oljer til kosttilskudd hvert år. I fjor ble tre torskeleveroljer, tre lakseoljer, en haileverolje, en havmusolje, en selolje og en hvalolje undersøkt.

Oljene ble analysert for dioksin, dioksinlignende PCB, ikke-dioksinlignende PCB, polybromerte flammehemmere, arsen, kadmium, kvikksølv, bly og selen.

De to oljene som lå langt over grenseverdiene i Norge og EU kom henholdsvis fra dypvannsfisken havmus og fra spekk av vågehval. De hadde svært høyt innhold av dioksin og PCB.

Borte fra markedet

Hvaloljen inneholdt også mye bly, selv om den lå under grenseverdien. Også en selolje og en torskeleverolje inneholdt mye dioksin og PCB, men holdt seg under grenseverdiene.

Mattilsynet opplyser at de to produktene som inneholdt for mye miljøgifter, er trukket fra markedet.

Det er andre året på rad at det er funnet for mye miljøgifter i oljene. Også i 2014 var det i havmusolje, i tillegg til haileverolje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse