loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Q-feber: Forårsakes av bakterien Coxiella burnetii. Reservoar for bakterien er vanligvis storfe, sau og geit. (Illustrasjonsfoto: Mattilsynet)

Mistanke om Q-feber 

/ 2018-04-03 10:36:32

Mattilsynet har mottatt varsel om mistanke om Q-feber i en storfebesetning i Østlandsområdet.

Det er påvist antistoffer mot Q-feber blant husdyrene, men prøver som ble analysert i påsken viste ikke spor av aktive smittestoffer. Endelig prøvesvar er ventet over påske, melder Mattilsynet.

Det er som regel drøvtyggere som får sykdommen, men også kjæledyr, som katter, kaniner og fugler kan bli smittet. Sykdommen skyldes bakterien Coxiella burnetii.

Kjennetegn på Q-feber

Q-feber har aldri vært påvist hos husdyr her i landet, men er tidligere påvist hos dyr både i Danmark, Sverige, Finland og en rekke andre europeiske land.

Hvis smitten først er kommet inn i en besetning, sprer den seg som regel raskt.  Kun noen få av smittede dyr blir vanligvis syke. Aborter er den alvorligste konsekvensen av Q-feber hos drøvtyggere. Dyr kan være smittebærere uten at de har utviklet sykdom.

Kan smitte til mennesker

Sykdommen kan smitte til mennesker, vanligvis via inhalasjon av støv og små partikler som stammer fra smittede dyr.

Inntak av kjøtt og pasteurisert melk/melkeprodukter fra smittede dyr er ikke forbundet med smittefare. Det er først og fremst mennesker som er i direkte kontakt med syke dyr som kan bli smittet med Q-feber, som bønder og veterinærer.

Det vanligste symptombildet ligner på influensa. Omtrent halvparten av de smittede får klinisk sykdom.

Følges opp

Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten jobber i samarbeid med Folkehelseinstituttet for å få oversikt over situasjonen og forbygge spredning til andre dyr og videre til mennesker.

All melk fra den aktuelle besetningen blir pasteurisert før den går ut til forbrukerne, og det er ingen risiko for å bli smittet ved å drikke melk eller spise kjøtt fra den aktuelle gården, melder Folkehelseinstituttet.

– Kommunehelsetjenesten følger opp personer som har oppholdt seg på den aktuelle gården.  Personer som kan ha vært utsatt for smitte er bedt om å være oppmerksom på symptomer og eventuelt søke lege, sier fungerende avdelingsdirektør Solveig Jore i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, i Folkehelseinstituttet.

Q-feber er en C-sykdom, og mistanke skal meldes til Mattilsynet. Les mer om Q-feber på Folkehelseinstituttets nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse