loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TRYGGE: Mange land er berørt etter funn av egg forgiftet av insektmiddelet Fipronil. Norske egg er heldigvis trygge. (Foto: Nortura)

Norske egg er trygge

Synnøve Prytz Berset / 2017-08-15 09:47:03

Millioner av egg fra Nederland er tilbakekalt etter funn av egg tilsatt et giftig insektmiddel i flere europeiske land. Middelet er ikke i bruk hos norske eggprodusenter, understreker Mattilsynet.

Insektmiddelet Fipronil er et legemiddel for å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr, og forbudt å bruke på matproduserende dyr. Ifølge Verdens helseorganisasjon kan stoffet forårsake skader på lever skjoldbruskkjertelen og nyrene om man spiser egg tilsatt Fipronil over lang tid.

Ulovlig benyttet

Nederland er en stor eksportør av egg. Etter funn av egg med spor av insektmiddel er 20 prosent av eggmarkedet stengt for produksjon.

– Et middbehandlingsmiddel, DEGA-16, inneholdt fipronil og er ulovlig benyttet av flere nederlandske eggprodusenter. Forholdet er anmeldt og nederlandsk politi har startet etterforskning i saken, melder Mattilsynet.

Nå er matmyndighetene i EU i gang med å spore opp hvor eggene har blitt distribuert.

– Så langt vet vi at egg er eksportert til Belgia, Tyskland, Danmark, Sverige, Frankrike, Sveits og Storbritannia, melder Mattilsynet. De følger nå det europeiske meldesystemet RASFF, hvor informasjon om hvor eggene har tatt veien blir offentliggjort.

Følger med

Mattilsynet er ikke kjent med at egg fra Nederland med spor av insektmiddel er omsatt i Norge. De presiserer også at om du har spist egg i noen av de berørte landene er det ingen grunn til bekymring.

– Om du har spist egg på utenlandsferie i sommer, vil inntaket være for lavt til at dette utgjør helserisiko ved et normalt kosthold, skriver de.

Alle egg som selges i norske butikker er norskproduserte. Årsaken er at all norsk eggproduksjon er underlagt salmonellagaranti. Unntaket er perioder der Norge ikke har nok egg, som rundt jul og påske, da det importeres egg fra Finland og Sverige som har tilsvarende salmonellagaranti.

Mattilsynet følger likevel med på om noen kan ha importert eggeprodukter med forurensede egg som en av ingrediensene.

Mange ønsker sikkerhet

Nortura opplever at mange ønsker en sikkerhet for at deres egg ikke er berørte.

– Det kan vi garantere. Nortura har kun norske egg i markedet. PRIOR-merkede egg fra Nortura er garantert norske. Også egg fra Nortura som pakkes som kjedenes egne merkevarer, såkalt EMV, er garantert norske. Dermed er det ingen egg i vår varestrøm som er berørt av skandalen, understreker de i en pressemelding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse